• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Najlacnejšia tlač: na čom sa dá ušetriť a čo radšej neriskovať?

Najlacnejšia tlač: na čom sa dá ušetriť a čo radšej neriskovať?

Ivan Ledenyi
23.8.2019 14:26:31
  • najlacnejšia tlač

V prípade, že tlačíte svadobné oznámenia, pozvánky alebo obraz ako darček a máte obmedzený „budget“, je dobré vedieť, ako a kde ušetriť. Za „najlacnejšími“ ponukami sa nie vždy skrýva aj kvalita. To ale neznamená, že nie je možné tlačiť lacno a udržať aj uspokojivú kvalitu. Nie vždy je prioritou, aby zákazník ohúril fluorescenčnými farbami a parciálnym lakom. Vo chvíli, keď je hlavnou témou cena, je potrebné si uvedomiť, kde sa oplatí šetriť a čo si radšej zaplatiť.

Tipy na čom sa dá ušetriť:

  • príprava dát
  • tlačiť s menším počtom farieb
  • finálny náklad určiť podľa vyradenia na hárok
  • voľba papiera
  • použitie efektov
  • finálny orez
  • využiť kuriéra zadarmo
  • 2 % zľava z ceny tlače po registrácii

Proces výroby tlačovín sa dá rozdeliť do troch častí. V každej z nich sa dajú ušetriť peniaze, ak, samozrejme, viete ako.

Fáza 1: Príprava dát

Príprava dát môže tvoriť najväčšie finančné náklady . Z princípu odporúčame zákazníkom, aby grafiku mali už vopred pripravenú profesionálnym grafikom. Je tak zaručené, že grafika bude v poriadku a nebude potrebné ju prerobiť. Zákazníci sa často snažia ušetriť spôsobom, ktorý ich nakoniec stojí oveľa viac. Dobrým príkladom je príprava dát doma v nevhodnom programe. Často sa to skončí zle pripravenými dátami a navyše doplatkami za úpravu. Pritom množstvo tlačiarní vrátane Typoconu ponúka úpravu jednoduchej grafiky zadarmo. Grafik vám môže dokonca aj ušetriť peniaze. V prípade, že je možné pripraviť dáta len z troch, prípadne dvoch farieb z CMYKu, je možné znížiť cenu za tlač o polovicu.
Ak sa rozhodnete pripraviť si dáta sami, pripravili sme pre vás článok s radami ako na to: Príprava dát na tlač plagatov

Vyvarujte sa príprave zložitej grafiky vo Worde, prípadne v PowerPointe. Vyraďovanie jednoduchej grafiky na leták, vizitku alebo pozvánku robíme v Typocone zadarmo. Aj prípravu zložitej grafiky vám dokážeme spracovať. Podľa požiadaviek vám ju bezodkladne naceníme..

Tip: Nechajte sa ubezpečiť, že vaše dáta sú pripravené správne a majú dostatočné rozlíšenie.

Fáza 2: Tlač

Ak máte hotovú grafiku, je čas vybrať tú najlacnejšiu tlačiareň. Ako hovorí aktuálna múdrosť, nestojí všetko za to, čo sa objaví na prvej strane na googli. V dnešnej dobe už nie je problém zistiť cenu tlače. Tlačiarne poskytujúce digitálnu tlač majú svoje e-shopy, kde vidíte cenu a môžete hneď objednať. Dalo by sa povedať, že stačí porovnať 2–3 ponuky a vybrať si tú s nižšou cenou. Tu by som chcel upozorniť na niekoľko možných problémov.
Pozor na extrémne nízke ceny. Pravdepodobne sa šetrí na miestach, kde by sa nemalo. V Typocone neustále upravujeme ceny podľa reálnych nákladov na výrobu a reagujeme na situáciu na trhu.
Ak je pre vás nevyhnutná trvácnosť výstupov, je ešte dôležitejšie, aby ste netlačili na lacných kopírovacích strojoch.

Overte si tlačový stroj, na ktorom sa bude vaša zákazka tlačiť.

Náklad

Digitálna tlač je cenovo najvýhodnejšia, ak sa tlačí s nízkymi nákladmi. V prípade vyššieho nákladu sa oplatí tlačiť ofsetom. Tu si tiež treba dať pozor, aby ste sa neuspokojili s vysokou cenou digitálnej tlače. Typocon je na trhu už viac ako 27 rokov a za ten čas sme si vypracovali reputáciu solventnej firmy, ktorá sa snaží svojim zákazníkom dodať tlač v najnižšej možnej cene.
Naša prax: už zo skúsenosti vieme, že keď príde objednávka na digitálnu tlač, ktorá by mohla byť lacnejšia, ak by bola tlačená ofsetom, automaticky posielame kalkuláciu s nižšou cenou.
Naším cieľom je spraviť z vás spokojných dlhodobých partnerov, nie na vás jednorazovo zarobiť.

Formát

Na výpočet finálnej ceny veľmi vplýva vybraný formát. Obrovským prínosom jediným svojho druhu na Slovensku je online vyradenie na hárok, rolku, alebo dosku, ktoré vám okamžite poskytne prehľad o počte tlačových hárkov.
Niekedy stačí pozvánku spraviť o pol centimetra menšiu a na hárok sa zrazu zmestí o 5 kusov viac.
Samozrejme sa to okamžite prejaví na cene. Počet kusov na tlačový hárok je dôležitým údajom pri výpočte najlacnejšej tlače. Najoptimálnejšie je objednávať práve násobky počtu kusov.
Typocon pri vyradení tlače na dosku počíta s využiteľným odpadom, ktorý sa odráta z výslednej sumy. Zároveň poskytujeme rôzne formáty roliek, hárkov a dosiek. Naša online kalkulácia cien prechádza každú možnosť a vyhľadáva pre Vás najnižšiu možnú cenu.

Voľba papiera

Pri výbere papiera je možné ušetriť, ak vyberiete základné neštruktúrované ofsetové papiere. Cena sa prejaví pri väčšom množstve. Takisto nižšia gramáž je úmerná nižšej cene.

Bez efektov

Ak je vašou prioritou nízka cena, neodporúčame využívanie efektov ako parciálny lak alebo tlač bielou.
Najlacnejšia tlač je aj tá, ktorá vám v konečnom dôsledku zarobí najviac peňazí. V takomto prípade je dobré staviť na originalitu a využiť prostriedky ako parciálna zlatá, strieborná fólia, prípadne slepotlač a pritiahnuť k sebe potenciálnych zákazníkov.

Fáza 3: Dokončovanie

Vytlačenú objednávku treba narezať na požadovaný formát a zabaliť. Tu nie je možné veľa ušetriť, ale dá sa cena nepotrebne navýšiť. V prípade lacnej tlače je najvýhodnejší pravidelný formát s pravými uhlami, ktorý je možný orezať na gilotíne. Pri samolepkách je lacnejšia verzia orez na formát ako predrez. A tiež platí, pravidelný formát je lacnejší ako tvarový výrez. Balenie je v Typocone zarátané v cene tlače. V prípade, že budete chcieť 5 000 letákov baliť po 10 kusoch asi vám zavoláme :)

AKCIE v Typocone

V Typocone máme prepracovaný spôsob akcií a možností, kde sa dá ušetriť. Základné cenové akcie pre každého zákazníka sú:

  • Doprava kuriérom zdarma pri nákupe nad 100 eur.
  • Zľava 2 % z ceny tlače, ktoré získavate automaticky po registrácii.

Veľmi si vážime dlhodobú spoluprácu a verným zákazníkom postupne zvyšujeme zľavu alebo poskytujeme iné výhody. Množstvo našich produktov je sezónnych, ako napríklad tlač kalendárov alebo PF prianí. Takýmto produktom vytvárame sezónne akcie a zľavy. Od roku 2019 poskytujeme akcie aj cez facebook #Typocon, kde sa nás tiež oplatí sledovať.

Tlačiť lacno je možné, ak sa vyvarujete základných chýb. Verím, že s tlačou u nás budete spokojní. Ak vás zaujíma, koľko stojí tlač v Typocone, pripravili sme pre vás vyhľadávanie produktov v hornej lište a online kalkuláciu cien.

Tlačové produkty

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Ivan Ledenyi

Počas štúdia Hospodárskej Informatiky na Ekonomickej univerzite som pracoval ako dobrovoľník v nízkoprahovom zariadení pre deti a mládež na ulici. Po štúdiu som pôsobil na viacerých aj zahraničných IT projektoch. V súčasnosti som konateľ a tvorca portálu na tlač a výrobu reklamy Typocon.sk. Vo voľnom čase cestujem, windsurfujem, alebo sedím na motorke so svojou manželkou.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií