• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Ako vybrať tapety do detskej izby? Zvoľte farby, ktoré upokojujú

Ako vybrať tapety do detskej izby? Zvoľte farby, ktoré upokojujú

Martin Kadlečík
20.5.2019 8:57:47
  • Tapety
  • Detská izba

Kým dospelí majú rozličné miestnosti určené na rôzne aktivity (napríklad obývačka, spálňa či pracovňa), detská izba spĺňa všetky tieto funkcie. V takej izbe dieťa spí, odpočíva, hrá sa, učí a vyrastá. Ponúkam náhľad, ako vhodne kombinovať tapety v detskej izbe.

Hrací kútik

Hracie kútiky môžu byť vyzdobené pestrofarebnými motívmi alebo akčnými vzormi. Ak je to možné, dieťa by nemalo z postele vidieť hrací kútik, mohlo by to pôsobiť rušivo a prekážať v zaspávaní. Používajte svetlé stimulujúce farby a hravé vzory, ktoré tvoria dobrú kulisu pre hry a kreatívne činnosti dieťaťa.

Miesto na oddych a spánok

Zaujímavé vzorované tapety možno umiestniť aj nad hlavu postele. Tapety pastelových farieb, s jemnými vzormi alebo tapety v jednom odtieni sú dobrou voľbou pre relaxačné oblasti miestnosti.

Miesto na štúdium

Mnohé školy používajú v triedach zelenú farbu, a to aj z toho dôvodu, že táto farba pomáha deťom pri učení, čítaní a sústredení. Zaujímavým nápadom je spojiť farebnú kombináciu zelenej tapety s náučnou pomôckou, ako je napríklad mapa sveta, násobilka či vybrané slová.

Jeden za všetkých všetci za jedného

Samozrejme, môžete použiť jeden vzor tapety na všetkých štyroch stenách, najmä ak ide o geometrický alebo kvetinový vzor v svetlých odtieňoch alebo v príjemne kontrastných farbách.

Súčasným trendom je tapetovať len jednu stenu miestnosti, prípadne iba jej časť.

Vlastné vzory

Spolu s deťmi vytvorte vlastný motív, ktorý si potom môžete jednoducho dať vytlačiť a tak vytvoriť jedinečné tapety.

Prípadne špeciálnou tapetou vytvorte kulisu mesta, vidieka alebo lúky. Čierno-bielu tapetu si tak môžete spolu s dieťaťom vyfarbiť podľa vlastnej chuti.

Fototapety

Fototapeta môže byť jedným zo spôsobov, ako zútulniť detskú izbu. Vlastné fotografie alebo grafiky obľúbených detských kreslených postavičiek (inšpirujte sa naším článkom o siedmich motívoch, ktoré deti milujú) vám uľahčia voľbu farebných kombinácií.

Pravidlo 60-30-10

Ak si neviete rady pri výbere farieb do izby, odporúčam používať pravidlo kombinácie farieb v pomere 60 % (dominantný odtieň farby) ku 30 % (sekundárny odtieň farby) ku 10 % (kontrastný odtieň farby).

60% Dominantná farba

Steny, Podlaha, Sedačka/gauč/pohovka, Malé stolíky, Kávové stolíky
30% Sekundárna farba

Strop, Skriňa, Podlaha, Malý nábytok
10% Kontrastná farba

Ozdobné lišty, Vankúše, Koberček, Doplnky

Na nasledujúcich stránkach si môžete pre inšpiráciu prezrieť rôzne palety farieb aj v iných pomeroch. https://www.colourlovers.com/palettes/most-loved/all-time/meta, https://coolors.co/browser/best/1

Vytlačiť vlastné motívy a fototapety nie je problém. U nás v Typocone dbáme na presnú kalibráciu farieb, aby sa nestalo, že by jednotlivé tapetové pásy mali iný odtieň. Objednať tlač tapety

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Martin Kadlečík

Teším sa z práce v Typocone už skoro 3 roky. Vyštudoval som marketing na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Mám na zodpovednosti FB a social. Baví ma moja rodina, priatelia a hudba.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií