• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Polepy, nálepky aj značenie produktov. Kedy siahnuť po rezanej grafike?

Polepy, nálepky aj značenie produktov. Kedy siahnuť po rezanej grafike?

Katarina Ledenyiova
9.11.2020 13:31:21
  • rezaná grafika

Rezaná grafika

Pod rezanou grafikou označujeme technologicky odlišný postup výroby, ako je to v prípade bežných tlačovín. Pri výrobe letákov, samolepiek alebo plagátov sa farebné motívy, symboly a texty tlačia. V prípade rezanej grafiky sú najrôznejšie textové a obrazové grafiky vyrezávané prevažne z farebných samolepiacich fólií.



Požadovaná grafika vznikne až geometrickým usporiadaním tvarov po nalepení farebnej fólie na vybraný povrch. Plotrovaním (rezaním) vieme pripraviť písmená, texty, názvy, firemné logo, symboly, či rôzne geometrické tvary.

Rezanou grafikou vyrábame:

  • Nápisy na reklamné tabule
  • Polep obchodných výkladov
  • Polep automobilov
  • Značenie produktov, vitrín
  • Nápisy informujúce o otváracích hodinách na dvere
  • Motívy, symboly, ikony, logá, geometrické tvary, krajky na sklenné výplne
  • Navigačné a dopravné značenia


Výhody rezanej grafiky:

  1. Dostupné je veľké množstvo farebných a sklodekoratívnych samolepiacich fólií.
  2. Fólie imitujúce zamrznuté sklo alebo pieskovaný povrch zvyšujú súkromie kancelárskych priestorov oddelených sklenenými výplňami.
  3. Rezaná grafika nebráni vstupu svetla do obchodu, ako sa môže stať v prípade celoplošného polepu výkladu.
  4. Je vhodná pre sezónne polepy obchodných výkladov, ktoré promujú akciové produkty.
  5. Využíva sa aj na dlhodobé polepy automobilov, keďže vplyvom slnečného žiarenia nebledne a jej životnosť sa odvíja najmä od stability lepidla samolepiacej fólie.
  6. Z pohľadu veľkoplošnej reklamy patrí rezaná grafika k cenovo najzaujímavejším riešeniam. Plotrovanie zabezpečí úsporu materiálu a na cene sa priaznivo odrazí aj to, že rezaná grafika nemusí byť tlačená.


Predrezať, vyčistiť a dať na prenosku

Výroba rezanej grafiky si vyžaduje okrem technológií aj ručnú prácu a vedomosti o používaných materiáloch. Postup výroby sme zhrnuli do piatich krokov.

  1. Do plotrovacieho stroja vložíme farebnú samolepiacu fóliu a stroj z nej vyreže (vyplotruje) požadovaný tvar, logo alebo text podľa orezovej krivky.
  2. Samolepiacu fóliu vystrieme na stole a pomocou napichovacej ihly vyčistíme odpad (vyrezané vnútro písmen, okraj okolo loga) tak, aby na papieri ostalo len to, čo chceme nalepiť.
  3. Na fóliu sa pomocou valčeka z nelepivej strany kašíruje prenosová fólia, ktorá môže byť buď biela, alebo transparentná. Rezaná grafika je v tomto bode ukrytá medzi dvoma vrstvami.
  4. Zlepíme papierový podklad z vyplotrovanej samolepky, čím odhalíme lepivú časť rezanej grafiky, ktorá je zároveň prilepená na prenosovej fólii.
  5. Prenosovú fóliu priložíme na vybrané miesto a valčekom rozvalcujeme lepidlo.
  6. Nakoniec stiahneme prenosovú fóliu. Keďže lepidlo na grafike je silnejšie ako to, čo ho držalo na prenosovej fólii, ostane grafika spoľahlivo prilepená na mieste.




Objednať rezanú grafiku

Rezací ploter Summa

Veľkoformátová výroba pre účely rezanej grafiky využíva rezací ploter Summa. Plotrovací stroj je pripojený k počítaču so softwerovým programom na spracovanie orezových kriviek. Dotykový ovládací panel umožňuje korigovať tlak a rýchlosť rezania. Výhodou sú testovacie rezy, ktorými sa kontroluje kvalita rezu. Dôležité tiež je, aby ploter neprerezal spodnú vrstvu, na ktorej je samolepka nalepená.

summa


Rezací ploter Summa sa vyznačuje jednoduchou navigáciou a rýchlym načítaním orezových značiek. Maximálna šírka rezania je 160 cm. Dĺžka grafického výstupu je postupným nadpájaním samolepky prakticky neobmedzená.

Kto povedal, že rezaná grafika nemôže byť tlačená?

V praxi sa častokrát stretávame s požiadavkou tlačenej rezanej grafiky. Ide o prípady, kedy tlačové podklady pozostávajú z presne definovaných, alebo viacerých farieb, ktoré by sme nedosiahli farebnými samolepiacimi fóliami. V takomto prípade sa samolepiaca fólia najprv potláča a potom ide na predrez. Tlač a plotrovanie rezanej grafiky ponúkame rovnako na veľkoformáte a aj maloformáte.

Veľkoformátová tlač rezanej grafiky

Pigmentová tlač na báze latexu je najčastejšie používanou technológiou, ktorá sa využíva pri tlači rezanej grafiky. Farby sú hlboké, žiarivé s lesklým efektom a dostatočne mäkké, aby splynuli s materiálom. Hladký povrch je vhodný pre plotrovanie a lepenie fólií na prelisy a nerovné povrchy.

hp latex


Pri tlači na báze latexu dochádza pod vplyvom teploty k deformácii materiálu a jeho rozťažnosti. Tieto odchýlky vie kompenzovať plotrovací stroj pridaním dostatočného množstva značiek pri zameriavaní a rezať s presnosťou na 0,1 mm.

Ako vytvoriť orezovú krivku?

Plotrovací stroj sa pri oreze samolepky riadi orezovou krivkou. Jednoducho povedané je to linka, ktorá určuje kadiaľ bude nôž plotra rezať do samolepky. Pripravuje sa v samostatnom pdf súbore ako panton farba a slúži len na tvarový výrez, vo výsledku ju na grafike neuvidíme.

Ako pripraviť dáta na tlačenú rezanú grafiku?

Pri príprave grafiky je dôležité uvedomiť si, že plotrovací stroj nedokáže rezať po hrane farby. V prípade, že má grafika siahať až po okraj samolepky, je potrebné potiahnuť farby až za orezovú krivku. V opačnom prípade by sa mohol okolo okrajov ťahať biely pásik rôznej hrúbky.

V prípade samolepky, okolo ktorej má byť biely rámik, ho naznačíme spadavkami. Ak by bol súčasťou pripravenej grafiky, ktorá sa má tlačiť a následne rezať, mohlo by sa stať, že by vo výstupe ostal z rámiku čierny prúžok na niektorých okrajoch.

Z praxe vieme, že plotrovací stroj spoľahlivo vyreže aj písmená abecedy a texty s minimálnou hrúbkou 0,8 mm. Mierkou môže byť bodka nad písmenom “i”, ktorá by mala byť veľká minimálne 1-2 mm. Príliš malá plocha nemusí obsahovať dostatok lepidla, aby udržala grafiku nalepenú na povrchu, ktorý odoláva poveternostným vplyvom alebo je inak namáhaný.

Po vyrezaní ešte pred tým ako sa kašíruje prenosná fólia je potrebné samolepku vyčistiť. To znamená odstrániť pomocou ihly odpad napríklad z vnútra písmen. Pri obzvlášť malých písmenách môže byť problém oddeliť odpad od textu. Najmä v prípade reflexných, zlatých, strieborných a liatych samolepiacich fólií sa nedajú vyrezávať písmená pod 1 cm pre ich zlú separáciu. Dôležité je tiež sledovať dátum výroby samolepiacej fólie, ktorý má vplyv na životnosť lepidla. Toto všetko vrátane kontroly a úpravy grafických podkladov robíme pre vás automaticky.

Materiál pre rezanú grafiku vo veľkoformátovej výrobe

Rezaná grafika sa vyrába z najrôznejších druhov samolepiacich fólií. Ich spoľahlivým dodávateľom je Antalis, Macmac, Oracal, JAC, 3M. Rôznym aplikáciám vyhovujú kvalitatívne rôzne vinylové fólie s odlišnou dobou životnosti. Pred zadaním zákazky do výroby je preto dôležité ujasniť si odpovede na otázky:

  1. Kde bude samolepiaca fólia umiestnená?
  2. Ako dlho budeme chcieť mať samolepku nalepenú?
  3. Na aký povrch sa bude aplikovať?



Objednať rezanú grafiku

Pri výbere vhodnej samolepiacej fólie je dobré sa s nami poradiť, aby sa skorým zničením samolepky nepredražila vaša zákazka. Poradíme vám s výberom spomedzi monomerickej, polymerickej alebo liatej fólie. Viac sa o rôznych tipoch dozviete v článku: Dajte šancu samolepiacej fólii

V ponuke máme široký výber farebných predrezových fólií v matnom či lesklom prevedení.

  1. Fluorescentné - pri dopade svetla dosahujú vysokú žiarivosť neónových farieb
  2. Reflexné - odrážajú dopadajúce svetlo, používajú sa na dopravné značenie
  3. Fólie imitujúce rôzne povrchy - piesok, zamrznuté sklo, mliečne sklo, zrkadlové a holografické fólie
  4. Metalické - imitujú vysokolesklý kovový povrch
  5. Translucentné - fólie, ktoré rozptyľujú svetlo zo svetelného panelu


Objednať si tlač na samolepiacu fóliu môžte tu:

Tlač na samolepiacu fóliu

Tipy na záver

  1. Nepravidelné geometrické tvary na sklenenej výplni dodajú priestoru kubistickú atmosféru.
  2. Otváracie hodiny sú neodmysliteľnou súčasťou vstupných dverí do prevádzky.
  3. Fluoroscentné fólie sú vhodné na akciové a sezónne výpredaje.
  4. Symboly, šípky a zmenšené ikony uľahčujú orientáciu v nákupných strediskách.
  5. Rezaná grafika na bočných dverách auta pritiahne pozornosť okoloidúcich.

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Katarina Ledenyiova

Firma rodinného typu potrebuje vo svojom kolektíve ľudí, ktorí vedia súbežne pracovať na viacerých pozíciách a dynamicky sa prispôsobia aktuálnym potrebám klientov. Presne takou je aj moja rola v Typocone. Venujem sa zákazníkom, pracujem na tvorbe obsahu polygrafického blogu a keď treba potiahnem aj vo výrobe, aby boli objednávky včas hotové. Vo voľnom čase sa venujem drevorezbe, maľbe a vlastnej tvorbe, rada čítam a pozerám filmy.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií