• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • 5 dôvodov, prečo by ste mali dať šancu samolepiacej fólii na okno

5 dôvodov, prečo by ste mali dať šancu samolepiacej fólii na okno

Katarina Ledenyiova
14.9.2020 9:30:52
  • samolepiaca folia

Na prvý pohľad nemusí byť jednoduché zorientovať sa v ponuke samolepiacich fólií. Väčšina ľudí ich rozlišuje podľa farebnosti, lesku, štruktúry a sily lepivosti. Na kvalitu, životnosť a použitie má zásadný vplyv spôsob, akým je vinylová fólia vyrobená. Podľa spôsobu výroby máme fólie monomerické valcované a polymerické fólie s rôznym typom lepidla (permanentné, semipermanentné a šedé lepidlo na prekrytie starého podkladu).

Životnosť samolepiacich fólií

Samolepiace fólie, ktoré sa používajú na sklo rozdeľujeme podľa typu a životnosti lepidla na:

Samolepiace fólie semipermanentné – samolepiacu fóliu je možné zo skla odstrániť do pol roka. Neskôr sa číre lepidlo stáva permanentným a ťažšie sa odstraňuje z nalepeného povrchu, pričom sa samolepka môže trhať. Samolepiaca fólia je určená na krátkodobé a strednodobé použitie v interiéri na rovných plochách.

Jej životnosť je cca 4 roky.



Samolepiace fólie s permanentným lepidlom majú dlhšiu trvácnosť. V ponuke sú monomerické so životnosťou 4 roky a polymerické samolepiace fólie so životnosťou 7 rokov.

Samolepiace fólie so šedým lepidlom na prekrytie starého podkladu. Samolepiace fólie so šedým lepidlom majú vynikajúcu kryciu schopnosť spodnej vrstvy. Aj túto možnosť v podobe JAC Gloss nájdete v našej ponuke.

Objednajte tlač samolepky JAC gloss do A3

Objednajte veľkoformátovú tlač samolepiek

Materiál samoplepiacich fólií

Samolepiace fólie na okná rozdeľujeme podľa typu materiálu na:

Transparentná samolepiaca fólia či už matná, alebo lesklá umožňuje obojstranný pohľad na tlačenú grafiku. Podľa toho z ktorej strany má byť čitateľná je možné ju tlačiť pohľadovo, alebo reverzne. V prípade, že umiestnime samolepiacu fóliu dovnútra obchodu, ale pozerať sa na ňu budeme zvonka, tlačové dáta vytlačíme obrátene tak, aby boli čitateľné. Dôležité je tiež zachovať kryciu schopnosť farieb na čírom podklade, ktorý prepúšťa slnečné žiarenie. Sýtosť farieb zachováme umiestnením podkladovej bielej farby pod celou grafikou. Grafika podložená podkladovou bielou farbou už nebude obojstranne viditeľná. Transparentná samolepiaca fólia má v kombinácií s geometrickými tvarmi, či farebnými obrazcami dekoratívny charakter.

Biela fólia


Biela samolepiaca fólia je vhodná na polep skiel reštaurácií, kaviarní a barov, pri ktorých chceme zvýšiť súkromie vnútorného priestoru. Používa sa všade tam, kde chceme zabezpečiť súkromie zákazníkov pred okoloidúcimi.

Je vhodnou voľbou ak chceme tlačiť CMYKom bez podkladovej bielej farby. Bielu fóliu vieme použiť na tlač otváracích hodín, alebo iných dôležitých oznamov na dvere. Pomocou plotrovacieho stroja je z nepotlačenej samolepiacej bielej fólie možné vyrezať rôzne tvary, logo, alebo písmená. Rezaná grafika sa pomocou aplikačnej fólie a valčeka nalepí z pohľadovej strany na sklo.

Repozičná fólia


Repozičná samolepiaca fólia je ľahko odnímateľný materiál, ktorý namiesto štandardného lepidla drží na hladkom povrchu prostredníctvom mikrokanálikov zo silikónu s dostatočnou adhéziou. Materiál sa ľahko aplikuje a odstraňuje. V prípade potreby sa dá opláchnuť pod vodou a opätovne prelepiť. Dobre drží na hladkých povrchoch a dokonca aj na stenách. Je vhodná pre umiestnenie dočasných oznamov.

Tlač na repozičnú fóliu



Perforovana fólia

Perforovaná samolepiaca fólia na okná je nazývaná aj one way vision, alebo “dierkovaná fólia”. Používa sa na polep vonkajšej strany skla reklamou. One way vision fólia má adhéznu stranu čiernej farby, ktorá je perforovaná. Stmavuje vnútorný priestor, ale umožňuje vidieť von. Potlačená strana zabraňuje výhľadu okoloidúcim do vnútra. One way vision promuje nové výrobky.



Pieskované samolepiace fólie sú vhodné do šatní, skladových priestorov a na sklenené povrchy, ktoré chceme znepriehľadniť efektom mliečneho skla a tým zabezpečiť väčšie súkromie. Pieskovaná fólia svojim matným vzhľadom imituje piesok a vidno cez ňu len obrysy. Či už s potlačou alebo bez nej je pieskovaná fólia dobrou voľbou pre zvýšenie luxusu priestoru.

Výroba samolepiacich fólií

Proces výroby samolepiacej fólie má zásadný vplyv na jej kvalitu a životnosť.

Rozlišujeme dva spôsoby výroby samolepiacich fólií na valcované a liate. Valcované samolepiace fólie sú vyrábané procesom tavenia PVC, živice, zmäkčovadiel a farbiva. Zmäkčovadlo podporuje plastickosť a pružnosť materiálu, bez neho by bola samolepiaca fólia tvrdá a krehká. Po vychladnutí je zmes valcovaná. Výroba liatej samolepiacej fólie je podstatne drahšia, ale mnohonásobne sa vráti v podobe rôznorodého požitia.

Existujú dva typy valcovaných samolepiacich fólií – monomerické a polymerické.

Monomerická fólia


Z ich názvu je zrejmé, že používajú rozdielny typ zmäkčovadla pre vytvorenie flexibilného materiálu. Monomerická samolepiaca fólia je tvorená zo zmäkčovadiel s krátkym chemickým reťazcom. Tie sa postupne z materiálu uvoľňujú do podkladu, čím dochádza k jeho degradácii a objaveniu trhliniek a prasklín. Valcovaná monomerická fólia nie je vhodná do exteriéru a na polepy áut. Jej trvácnosť sú 2 roky , potom sa samolepka zvlní a objaví sa adhézna vrstva lepidla, na ktorú sa chytajú nečistoty. Postupne sa samolepka začne odlupovať. Je menej flexibilná a preto sa používa na polep rovných povrchov a stojanov. Samolepka je vhodná pre nenáročné aplikácie do interiéru a voči oderu sa odporúča chrániť ju laminom.

Najčastejšie aplikácie monomerickej samolepky: produktové nálepky, etikety, sezónne zľavy.



Polymerická valcovaná fólia obsahuje prímes zmäkčovadiel s dlhým reťazcom, ktoré priaznivo ovplyvňujú jej životnosť. Je vhodná pre interiérové a exteriérové polepy na rovné a mierne zaoblené povrchy. Polymerická fólia má oproti monomerickej podstatne dlhšiu životnosť a je vhodná pre strednodobé inštalácies 5-7 rokov. Polymerická fólia nie je vhodná pre aplikáciu na nepravidelné povrchy, prelisy a výraznú textúru. Má silné lepidlo bez repozičnej schopnosti. Pri styku s povrchom sa prilepí a na odliepanie treba ísť pomaly, aby sa neroztrhla. Po 24 hodinách sa samolepka už nedá odlepiť a lepidlo je permanentné.

Najčastejšie aplikácie: polep okien, výkladov, visiacich štítov, sprchových kútov.

Liata samolepiaca fólia

Liata fólia sa vyrába tzv. liatym spôsobom, ktorý je oproti valcovaniu polymerických a monomerických samolepiek podstatne drahší, čo sa prejaví aj v konečnej cene výrobku. Liata fólia je ideálna pre polep dopravných prostriedkov. Na rozdiel od polymerickej samolepiacej fólie je stabilná a ku jej zvlneniu nedochádza ani pod vplyvom poveternostných podmienok a tepla z motora. Spravidla bývajú liate fólie mäkkšie a tenšie a jednoduchšie sa aplikujú. Narábanie s liatou fóliou uľahčuje aj repozičné lepidlo, ktoré sa aktivuje až po vyvinutí tlaku stierkou. Liata fólia je vhodná aj na nerovný podklad, nesúrodú textúru a hlboké prelisy áut.

Najčastejšie aplikácie: polepy áut, polepy skiel električiek a autobusov.

Aplikácia fólie

Sú ľahko aplikovateľné a vďaka laminácii sa dajú umývať bežnými čistiacimi prostriedkami. Pri ich lepení je dôležité odmastiť povrch liehom alebo akýmkoľvek čistiacim prostriedkom na liehovej báze. Ak sa rozhodnete lepiť ich za mokra, postriekajte okno jarovou vodou z rozprašovača. Kým bude pod nálepkou mokro, budete s ňou vedieť ľahko hýbať. Odlepte zadnú stranu samolepiacej fólie a vyhladzujte stierkou od stredu do strán, aby ste odstránili vodu a bublinky. Pravidelné obmieňanie samolepiacich fólií udrží atraktivitu interiéru reštauračných zariadení a tiež obchodov. Sezónne upútavky produktov prilákajú pozornosť okoloidúcich a trefné nápisy podporia návštevnosť.

Viac o aplikácii v našom článku tu: TYPOCON BLOG,

Samolepiace fólie sú pre svoj dizajn vhodné aj do reštaurácií, kde môžu príjemne doladiť vnútorný interiér. Navyše komunikujú so zákazníkom ešte predtým, ako vstúpi do samotného priestoru.

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Katarina Ledenyiova

Firma rodinného typu potrebuje vo svojom kolektíve ľudí, ktorí vedia súbežne pracovať na viacerých pozíciách a dynamicky sa prispôsobia aktuálnym potrebám klientov. Presne takou je aj moja rola v Typocone. Venujem sa zákazníkom, pracujem na tvorbe obsahu polygrafického blogu a keď treba potiahnem aj vo výrobe, aby boli objednávky včas hotové. Vo voľnom čase sa venujem drevorezbe, maľbe a vlastnej tvorbe, rada čítam a pozerám filmy.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií