• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Okenná grafika: moderný branding, ktorý zaujme na prvý pohľad

Okenná grafika: moderný branding, ktorý zaujme na prvý pohľad

Ivan Ledenyi
23.6.2020 7:18:30
  • Okenná grafika
  • Fólia na okno
  • OWV

Okenná grafika sa dá rozdeliť na 5 najvyužívanejších tipov materiálov. Číra samolepiaca fólia, biela samolepiaca fólia, perforovaná okenná grafika, ľakho premiestniteľná repozičná fólia a rezaná grafika. Existuje množstvo farebných variácií a fólií s vlastnosťami vhodnými do interiéru, alebo exteriéru, ktoré sa vyrezávajú do rôznych tvarov a písmen. Ak chcete zvýšiť luxus a vytvoriť pocit intímnosti môžete na sklo využiť matné a pieskované fólie.

Okenná grafika vám pomôže zaujať zákazníkov a propagovať produkty a služby na ploche, ktorú už využívate.

Aplikácie

  • polepy výkladov, vytrín
  • okná dopravných prostriedkov – električiek, autobusov, áut
  • interiérové sklá
  • okná reštaurácií a barov
  • vyplotrované písmená na výklade

Transparentná fólia

Ak je fólia nalepená z pohľadovej strany tlačíme na ňu grafický podklad priamo. V prípade, že fóliu lepíme z vnútra výkladu, ale pozerať sa na ňu budeme zvonka tlačové dáta vytlačíme obrátene. Číra fólia je vhodná tam kde je vhodné aby okoloidúci videl dovnútra. Zároveň okolo grafiky preniká svetlo a interiér tak nepríde o prirodzené svetlo. Pre zvýšenie sýtosti farieb je možné vytlačiť podkladovú bielu a následne na ňu tlačiť CMYKom.

Tlač na transparentnú fóliu

Biela fólia

Biel fólia je vhodná ak chcete tlačiť CMYKom bez podkladovej bielej farby a zároveň zvýšiť súkromie v danom priestore. Tlač na biely podklad zároveň zabezpečí najsýtejšie farby. Bielu fóliu môžete vuyžiť na tlač otváracích hodín a iných oznamov na dvere.

Tlač na bielu fóliu

okenná grafika tlač na bielu fóliu

Perforovaná fólia

Perforovaná fólia tzv. One Way vision (OWV) nebráni pri pohľade na okno smerom von, ale zabraňuje pohľadu smerom dnu. V praxi to znamená, že okoloidúci vidí potalčenú reklamu a vy z vnútra vidíte okoloidúceho. Najčastejšie sa s OWV môžete stretnúť na oknách električiek, ale často sa používa aj na oknách výkladov, barov a kancelárií. Vynikajúco slúži ak potrebuejete schovať interiér pred zvedavými očami. Perforovaná fólia je jednostranne potlačiteľná. Aplikuje sa na sucho. Mokrá aplikácia nie je vhodná.

Tlač na perforovanú fóliu

owv perforovaná fólia pohľad z vonku
Pohľad z vonku o 8:00 ráno. Klasická OWV je mierne bledšia.


owv perforovaná fólia pohľad z vnútra
Pohľad z vnútra. Cez klasickú OWV je lepšie vidno von.

Repozičná fólia

Repozičná fólia sa využíva na akciách, výstavách, obchodoch a interiéroch kde vytlačenú grafiku potrebujeme z času na čas premiestniť. Namiesto lepidla využíva sústavu silikónových kanálikov, ktoré sú dostatočne adhézne aby grafiku pevne udržali na hladkom skle. Repozičná fólia sa dá využiť aj doma napríklad na zútuľnenie detskej izby. Fólia perfektne drží aj na hladkej stene.

Tlač na repozičnú fóliu

repozičná fólia na okno aj stenu

Rezaná grafika

Pod rezanou grafikou rozumieme, netlačenú fóliu vyrezanú do požadovaného tvaru. Môže ísť o plotrovanie písmen, loga, alebo rôznych geometrických a iných tvarov. Výhodou rezanej grafiky je, že zbytočne nebráni vstupu prirodzeného svetla.

Rezaná grafika

rezaná grafika plotrovanie písmen

Ako inštalovať okennú grafiku

V prvom rade je potrebné sklo očistiť od prachu a mastnoty. Okno je najlepšie umyť teplou vodou zmiešanou s čistiacim prostriedkom. Grafiku môžeme potom inštalovať tromi spôsobmi.

Lepenie za mokra

Fóliu je možne nalpiť za mokra s použitím studenej vody s trochou saponátu. Navlhčite sklo a následne aplikujte fóliu. Vlhký povrch zabezpečí, že je možné s fóliou hýbať a nastaviť ju na presnú polohu. Následne pomocou gumenej stierky opatrne vytlačte vlhkosť od stredu smerom k hranám fólie. Takto aplikovanú grafiku je potrebné 24 hodín nehýbať, kým dosiahne maximálnu adhéziu.

Lepenie cez prenosku

Na fóliu sa pomocou valčeka z nelepivej strany nalepí prenosová fólia. Následne zlepíme papierový podklad a fóliu aplikujeme na požadované miesto. Valčekom rozvalcujeme lepidlo. Na koniec stiahneme prenosovú fóliu.

Lepenie za sucha

Perforovanú okennú grafiku lepíme za sucha. Je potrebné ju aplikovať na suchú, čistú, odmastenu okennú plochu. Pri aplikácií si dávajte pozor aby ste fóliu nenaťahovali. Menšia styčná plocha môže spôsobiť nerovnomerné rozpínanie fólie. Výhodou ale je, že v prípade nepresného nalepenia je ju možné odlepiť a zaviesť nanovo.

Slovo na záver

Pri rozhodovaní je potrebné zvážiť či Vám stačí orez, alebo pôjde o tvarový výrez. Tiež je potrebné sa zamyslieť aj nad tým, z ktorej strany bude grafika nalepená. Od toho sa odvíja či pôjde o klasickú alebo reverznú tlač. Okenná grafika môže slúžiť aj na vytvorenie súkromia. Perforovaná fólia zabezpečuje, že dnu nie je vidieť, zatiaľ čo neobmedzuje pohľad smerom von. Naopak nepriehľadnou matnou fóliou môžete blokovať vstup svetla a tepla z prílišného slnečného žiarenia.

Hľadáte viac informácií?
Napíšte nám prostredníctvom chatu, zavolajte na +421905259903, alebo napíšte na martina@typocon.sk

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Ivan Ledenyi

Počas štúdia Hospodárskej Informatiky na Ekonomickej univerzite som pracoval ako dobrovoľník v nízkoprahovom zariadení pre deti a mládež na ulici. Po štúdiu som pôsobil na viacerých aj zahraničných IT projektoch. V súčasnosti som konateľ a tvorca portálu na tlač a výrobu reklamy Typocon.sk. Vo voľnom čase cestujem, windsurfujem, alebo sedím na motorke so svojou manželkou.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií