• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Služby Typoconu v kocke: Spoznajte výhody frézovania veľkých formátov

Služby Typoconu v kocke: Spoznajte výhody frézovania veľkých formátov

Ivan Ledenyi
17.2.2020 10:06:05
  • cnc
  • freza

Nie je nič krajšie, ako keď v práci frézujeme drevo a potom vonia celá firma. Frézovanie v Typocone je výnimočná vec. Je to niečo, čo nás odlišuje od konkurencie. Zabezpečuje absolútnu presnosť pri formátovaní dosiek na veľkoformátovú tlač a vytvára celý rad možností pri výrobe reklamy. Navyše je to remeslo, ktoré sa človek učí niekoľko rokov. Ak sa k tomu pridá práca s 3D grafickým softvérom, je to zároveň niečo, čo nás neskutočne baví. Na frézovanie využívame stolovú frézu s rozmermi 3 x 2 metre - Comagrav Notus Plus 3000.

Comagarav Notus Plus 3000

Pracovná plocha 2100 x 3150 mm.
Zdvih osy Z 175 mm
Maximálna rýchlosť 500 mm/s
Výkon vretena 14.4 kW
Rýchlosť vretena 40 000 RPM
Mechanika trojosý CNC stôl pre frézovanie, gravírovanie a rezanie

pevná konštrukcia z oceľových profilov

najkvalitnejšie AC servo z motora Mitsubishi
Ďalšia výbava vreteno s pneumatickým upínaním pre automatickú výmenu nástrojov

sprejový chladiaci systém (PROFI alebo štandard)

vysokotlakový vákuový stôl – 6 zón

odsávanie prachu a okovín

kamerový systém pre rezanie s registračnými značkami

rotačný adaptér

Využitie frézy pri výrobe reklamy

Použiť frézu je výhodné v prípade, keď potrebujeme materiál zmenšiť, vyrezať do určitého tvaru, odobrať z hrúbky, vygravírovať, alebo vytvoriť reliéf. Frézou je možné vytvárať v-drážky na ohýbanie a vytváranie 3D reklamy.

Signmaking – delenie veľkých formátov dosiek z hliníka, plastov, akrylátov, frézovanie a vyrezávanie písmen, tvarov, oválov, potlačených materiálov. Do signmakingu spadá napríklad aj potlačená hliníková tabuľa v tvare pizze nad talianskou reštauráciou.



Obalový priemysel – na frézovanie penových materiálov a výplní do škatuliek.



Modelárstvo– pri výrobe prototypov modelov a foriem z MDF, umelého dreva, hliníka, 3D formy z modelov zo živice a dreva.

stojan na kormidlo z predu
Stojan na kormidlo z boku


Výroba a spracovanie plastu – delenie dosiek, vyrezávanie tvarov.

vyfrezovany napis: Change is a team sport. z PVC plastu

Materiály, ktoré najčastejšie frézujeme

PVC plast – frézovanie tvrdých PVC plastov (komatex) je potrebné v prípade, ak je materiál hrubší ako 4 mm a nie je ho už možné rezať nožom.

Kompozitný hliník – kompozitný hliník (Dibond) je 3 mm materiál, sendvič hliníkových dosiek a polyetilénového jadra, ktorý je na frézovanie ideálny.

Plexisklo– akrylátové dosky (plexisklo) je možné rezať laserom alebo frézovať. Výhodou laserového výseku je, že laser rezanú hranu natopí a tá potom pôsobí číro. Pri frézovaní zostáva hrana akoby opieskovaná, avšak je možné dobrúsiť ju diamantovou frézou, prípadne natopiť horákom. Drevo – ak vás práve neláka opálená hrana na dreve, je určite výhodnejšie spracovať ho frézovaním. Drevo je ideálny materiál na reliéfne frézovanie, nakoľko je možné dobrúsiť ho po frézovaní dohladka a nalakovať.

Základné rozdelenie frézovacích nástrojov

Rôzne materiály si vyžadujú rôzne typy fréz. Napríklad na gravírovanie je potrebná iná fréza ako na frézovanie drážky. Každú možnosť netreba podrobne rozoberať. Vyberiem len najpoužívanejšie typy fréz a ich rozdiely.

Ľavotočivá vs. pravotočivá

lavotociva a pravotociva frezka

Ľavotočivá fréza zatláča odfrézovaný materiál pod seba. Takto je zaručené, že hrana bude absolútne hladká a bez triesok. Pravotočivá naopak vytláča piliny hore a odvádza ich preč. Pri frézovaní materiálov, ktoré sa budú neskôr potláčať je nevyhnutné, aby materiál bol absolútne bez pilín, ktoré by mohli poškodiť tlačovú hlavu. Plasty aj hliník frézujeme na viac prechodov najprv ľavotočivou a následne pravotočivou frézou. Výsledkom je tak dokonalá hrana bez pilín.

Viacbritá vs. jednobritá

viacbrita vs jednobrita freza

Ide o počet britov (nožov), ktoré sa v tom istom momente zarezávajú do materiálu. Zjednodušene, čím tvrdší materiál, tým treba viacbritú frézu. Rovnako, keď chceme ísť rýchlejšie, tým viac nožov potrebujeme. Na materiály, ktoré sa využívajú pri tvorbe reklamy, používame jednobrité frézy. Viacbrité sa používajú skôr pri frézovaní ocele, tvrdého dreva a podobne.

Gravírovanie

frezka s gravirovacou spickou

Gravírovaním odoberáme z materiálu jemnú vrstvu a vytvárame obrazec, ktorý vydrží oveľa dlhšie, ako keby sme ho vytlačili priamo na materiál. Gravírovanie trvá aj niekoľko hodín a je oveľa luxusnejšie ako tlač. U nás najčastejšie gravírujeme tabuľky na dvere z brúseného hliníka.

Reliéfne frézovanie

frezka na vyhladenie reliefneho frezovania

Pri vytváraní oblých reliéfov je potrebná fréza s tupou špičkou. Po hrubom odfrézovaní prichádza na rad fréza, ktorá materiál vyhladí. Využívame ju hlavne na plasty a drevo.

Frézovanie drážok a okrajov

frezky na frezovanie v drazok

Stojany, 3d nápisy, pop a pos systémy je potrebné vo finále ohýbať a skladať. Tam, kde je potrebné ohnutie, sa pomocou frézy odoberie časť materiálu. Existuje množstvo druhov a uhlov.

Výhody frézovanie v Typocone

  • Frézujeme až do veľkosti 2 x 3 metre.
  • Formátovaním dosiek na fréze zabezpečujeme presnosť na dve desatinné miesta. Nemôže sa tak stať, žeby sme vám odovzdali dosku, ktorá bude o 2 milimetre väčšia a vy ju nevmestíte do rámu.
  • Disponujeme rôznymi typmi fréz na všetky bežné materiály z oblasti výroby reklamy.
  • Máme dostatočné znalosti, kvalifikáciu a potrebnú odbornosť, ktorú naplno využijeme pri spoločnom návrhu vašej reklamy.
  • Väčšinu materiálov máme neustále na sklade a výroba tak trvá niekedy menej ako 2 dni.


Ak Vás zaujíma ponuka našich doskových materiálov, nájdete ich na nasledujúcom odkaze:

doskové materiály

Ak sa potrebujete poradiť o možnostiach výroby, prípadne si vyžiadať nezáväznú cenovú ponuku, môžete svoju požiadavku napísať do obecného produktu a my vás v krátkom čase kontaktujeme.

obecný produkt

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Ivan Ledenyi

Počas štúdia Hospodárskej Informatiky na Ekonomickej univerzite som pracoval ako dobrovoľník v nízkoprahovom zariadení pre deti a mládež na ulici. Po štúdiu som pôsobil na viacerých aj zahraničných IT projektoch. V súčasnosti som konateľ a tvorca portálu na tlač a výrobu reklamy Typocon.sk. Vo voľnom čase cestujem, windsurfujem, alebo sedím na motorke so svojou manželkou.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií