• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Umývateľné tapety: Štýlové a praktické riešenie do každej kuchyne

Umývateľné tapety: Štýlové a praktické riešenie do každej kuchyne

Martin Kadlečík
18.11.2019 9:15:27
  • umývateľne tapety kuchyňa

Tapety môžu byť dôležitou (a praktickou) súčasťou akéhokoľvek priestoru. A kuchyňa nie je výnimkou. Tie dni sú už preč, keď sa tapeta používala výlučne v obývacích izbách a spálňach. Vďaka neustále napredujúcej technológii a dizajnu sa tapety stávajú čoraz viac používanými v kuchyni, a to nielen ako náhrada kachličiek na stene nad kuchynskou linkou. Pozrime sa na niekoľko bežných otázok týkajúcich sa použitia tapiet v kuchyni a zaručenia štýlových a dobrých riešení.

Možno tapetu čistiť?



Sedliacky rozum nám vraví, že neradno kombinovať tapetu so zapareným a vlhkým priestorom akým je kuchyňa. Existujú však tapety, ktoré možno jednoducho a efektívne použiť bez strachu, že by sa pod vplyvom mastnôt a vlhkosti poškodili. Dobre poznáte ten pocit, keď ste len včera večer upratali kuchyňu a dnes hneď po obede je v nej neporiadok ako keby tam vybuchla bomba. Takže ak sa u vás doma často varí, je potrebné zvážiť druh materiálu, ktorý sa použije na steny kuchyne.

neporiadok v kuchyni

Tradičné tapety sa rýchlo zašpinia a stratia svoj lesk. A pretože sú príliš tenké, tak staršie tapety majú tendenciu absorbovať nepríjemné pachy. Dobrou správou však je, že existujú novšie alternatívy tapiet do kuchyne, ktoré možno s pokojom umývať. Pri správnom výbere tapety ju môžete jednoducho utrieť navlhčenou utierkou a dokonca použiť vaše obľúbené jemné čistiace prostriedky.

Aké typy tapiet sa odporúčajú do kuchyne?



rozne tapety v rolkach na jednom mieste

Hlavné umývateľné typy tapiet, ktoré sa odporúčajú používať v kuchyni, sú vinylové a vliesové tapety.

Vinylové tapety

Umývateľné vinylové tapety majú základnú vrstvu z papiera, na ktorej je vinylový povrch. Na tento povrch sú natlačené farby a vzory. Vinyl je chemikália vyrobená z etylénu, ktorá je získavaná zo zemného plynu. Tieto tapety sú tvrdé, umývateľné a pri vystavení slnečnému svetlu nevyblednú. Nevýhodou je, že odstraňovanie vinylových tapiet môže byť náročné.

Vliesové tapety

V anglickom jazyku nazývané aj non-woven sú vyrábané z netkaných textílií lisovaním neusporiadaných celulózových a vinylových vlákien a patria medzi najmodernejšie typy tapiet. Majú veľa výhod, medzi ktoré patria:

  • Priedušnosť vzduchu a pary (steny pod nimi neplesnivejú)
  • Umývateľnosť
  • Vysoká pevnosť a stálofarebnosť
  • Jednoduchá aplikácia aj odstraňovanie
  • Výborná tepelná a zvuková izolácia

Aké zvoliť vzory a farby tapety?

Našťastie si dnes môžete vybrať z veľkého množstva tapiet. Základnými prvkami dizajnu tapety sú farba alebo vzor. Niektorí výrobcovia majú pomerne jednoduché vzory, ktoré však aj napriek tomu vyžarujú pozitívnu energiu. V závislosti od toho čo chcete dosiahnuť v danom priestore sa môžete rozhodnúť pre niečo jednoduché a teplé, alebo si vybrať niečo farebné a dynamické, čo môže oživiť atmosféru v priestore.

Zložitý vzor by bol lepší, ak by sa zmiešal s jemnými neutrálnymi farbami, zatiaľ čo jednoduchý vzor by sa mal pekne spárovať s výraznými alebo žiarivými farbami.

Je tiež dôležité zvoliť si vzor, ​​ktorý bude dopĺňať štýl vašej kuchyne bez toho, aby sa vám časom zunoval a opozeral. Ak máte vlastné fotografie alebo obľúbené vzory, ktoré by ste radi použili na tapetu, nie je problém si ich dať u nás vytlačiť, preto nás neváhajte kontaktovať:

KONTAKT

Jedna stena vládne všetkým

Existuje veľa nových spôsobov ako použiť tapety vo vašej kuchyni. Je možné použiť moderné vzory tapiet, ktoré nebudú obmedzené len na štyri steny a poskytnú omnoho viac ako len nudnú plochu. Skvelý spôsob, ako začleniť tapetu do vašej kuchyne, je napríklad použiť tapetu len na jednu stenu. Bude krásne tvoriť kontrast s ostatnými prvkami kuchyne. Aby sa ešte viac zvýraznila tapeta na danej stene, neváhajte použiť jednoduchý farebný náter alebo obkladačky napr. za umývadlom alebo varnou doskou.

Ktorú stenu by ste teda mali zvoliť? Najlepšou voľbou by mohla byť stena, ktorá nie je zahltená rôznymi objektmi, ale na ktorú sa často pozeráte buď keď sedíte, alebo keď vchádzate do miestnosti.

Existujú tisíce návrhov, z ktorých si môžete vybrať. Ak zvolíte koncept tapetovania jednej steny, tak vám to umožní hrať sa s niečím extravagantnejším, farebnejším a živším. Vzor, ktorý by bol v inom prípade pohlcujúci, môže byť vynikajúcou voľbou v prípade, že by bol použitý iba na jednej stene. Kreativite sa medze nekladú: možno zvoliť rôzne farebné kvetinové vzory, alebo tapetu s jednou z tohtoročných trendových farieb.

Môžem použiť tapety na zadnú stenu police?

Áno. Inštalácia tapety na neočakávané miesta je inovatívnym spôsobom ako vášmu priestoru pridať šmrnc a novú energiu. Tapetu môžete umiestniť napríklad aj na zadnú stranu skriniek alebo do ich vnútra, či na spodok skriňových zásuviek. Takéto jednoduché riešenia sú prekvapivými prvkami, na ktoré budete radi hľadieť, a ktoré dodajú vašej kuchyni jedinečný a moderný nádych.

Tu je niekoľko vecí, na ktoré treba myslieť:

  • Farebnú schému nezabudnite zvoliť veľmi opatrne. Tapety vyzerajú vynikajúco, keď sú kombinované s jednoduchým zariadením. Vtedy tapeta krásne vynikne. Ak však máte chuť mať výrazné farby aj na stenách, je potrebné si vybrať tapetu v podobnom farebnom rozsahu ako ostatné kuchynské zariadenia.


  • Odporúča sa vybrať klasické výtlačky – vzor chevron môže byť v móde, ale môže sa ľahko stať zastaralým, zatiaľ čo bodkované a škvrnité vzory alebo art deco vzory nikdy nestarnú.


  • Príslušenstvo by ste si mali vyberať opatrne, aby ste dosiahli čo najčistejší vzhľad. Je preto dobré sa pridŕžať trojice farieb.

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Martin Kadlečík

Teším sa z práce v Typocone už skoro 3 roky. Vyštudoval som marketing na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Mám na zodpovednosti FB a social. Baví ma moja rodina, priatelia a hudba.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií