• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Tlač na plátno: originálny darček plný spomienok

Tlač na plátno: originálny darček plný spomienok

Martin Kadlečík
24.2.2020 13:16:19
  • tlacnaplatno
  • obraz

Plátno ako materiál má unikátnu emóciu a atmosféru. Odpradávna sa používa na maľovanie a skrýva v sebe určitú dávku romantiky. Svojou štruktúrou je pútavejšie ako obyčajný papier a v kombinácii s fotografiou vytvára zaujímavý a jedinečný objekt vo vašom domove. Dnes vďaka digitálnej tlači možno vytlačiť na plátno krásne obrazy, ktorými potešíte seba či svojich najbližších. V článku vám poradím, na čo si dávať pozor a ako sa pripraviť na tlač na plátno.

Voľba obrázku alebo fotografie

Odporúčam si dávať pozor na niektoré chybičky, ktoré si pred tlačou na plátno môžete jednoducho všimnúť a tak im predísť.

  • Je fotka dostatočne ostrá?
  • Nie je fotografia príliš tmavá?
  • Nemajú ľudia na fotkách červené zreničky? Nežmurkli náhodou?
  • Ako bude fotografia vyzerať, keď ju zväčšíte na požadovaný formát?


Mnohé z týchto jednoduchých problémov je možné eliminovať vďaka softvérom ako napr. Adobe Photoshop, Gimp alebo iným online softvérom.

Čo sa týka obsahu fotky, je to len a len na vás. Dôležité je zotrvať pri niečom, čo má pre vás význam. Domáci miláčikovia, obľúbené motto, rodinná fotografia, koláž fotiek z dovolenky, abstraktné umenie, architektúra, očarujúca príroda, obľúbené animované postavičky a mnohé iné motívy sú v praxi bežné. Ponúkam vám niekoľko zaujímavých obrázkov pre inšpiráciu.

Má vaša fotka správnu kompozíciu pre tlač na plátno?

Máte obraz s vysokým rozlíšením, ostrosť a jas fotky sú v poriadku, ale niečo vám tu aj tak nesedí. Možno je to fotka z rodinnej oslavy, kde v popredí je plný stôl s jedlom, taniere a do polovice prázdne fľaše a poháre. Alebo niektorým ľuďom na fotografii chýba časť hlavy… :D Existujú techniky, ako sa naučiť vnímať kompozíciu a ako umiestniť jednotlivé objekty do fotografie. Teória tretín a zlatého rezu sú najznámejšie.

Kvalita plátna a tlače

U nás v Typocone na tlač používame materiál s názvom canvasové plátno. Je to štruktúrované plátno zo zmesi bavlny a polyesteru, ktoré má prírodný vzhľad. Je to 370 g materiál a je samozrejme vhodný na napínanie na skrytý drevený rám.



Tlačíme na stroji NYALA od švajčiarskej spoločnosti SwissQprint. Používame farby, ktoré tvrdnú pomocou UV lámp. Farba vytvrdne na povrchu materiálu. Vzniká tak jemný reliéf, ktorý ešte viac pripomína maľbu na plátne. Dosiahneme tak prirodzený efekt so žiarivými farbami, ktoré sú odolné voči vlhkosti a sú vhodné na napnutie na rám. Plátno je odolné voči vode, čiže ak ho náhodou polejete, neznehodnotíte ho.

objednajte tlač na plátno na nasledujúcom linku:

tlač na plátno

Štýly pre tlač na plátne - jeden obrázok, koláž, tvar plátna

Klasický spôsob je dať celý obraz alebo fotku vytlačiť na jedno plátno. Avšak trendom začína byť rozdelenie jedného obrázku na viacero plátien, ktoré sa potom vedľa seba zavesia s malými medzerami.



Koláž je tiež zaujímavý spôsob, ako si zaspomínať na dovolenku alebo svadbu. Môžete všetky obrázky a fotografie umiestniť na celé plátno v špecifických mriežkach, alebo ich rozdelíte na viacero plátien a tak vytvoríte koláž na stene. Prípadne skombinujte plátno s fotkami na papieri vo fotorámikoch, alebo s blind rámom kapa dosky.



Koláž či nekoláž, mať najkrajšie momenty na jednom mieste určite poteší vás aj vašich hostí. Krásne dotvoria priestor a dodajú mu jedinečnú atmosféru. U nás doma sa vždy potešíme novej fotke na stene.

Náš tip: Pri výbere fotky do koláže, si dávajte pozor na to, či ju chcete umiestniť zvisle alebo horizontálne.

Na čo treba dávať pozor pri tlači na plátne

Často sa u nás stretávame s fotkami, ktoré si ľudia sťahujú z internetu. Problém nastáva, keď takáto fotografia má príliš nízke rozlíšenie, ktorá sa zväčšením na požadovaný formát rozmaže a vzniknú na nej nežiadúce pixelové artefakty (samozrejme toto neplatí pri vektorových grafikách).

Tlačové dáta naše každodenné

Pri veľkoformátovej tlači je minimum 72 DPI. To je jeden z aspektov, na ktorý je potrebné brať ohľad. Odporúčam používať kvalitné obrázky z online fotobánk, alebo sa nechať vyfotiť profesionálnym fotografom. Zaručene dostanete obrázok/fotku, ktorá zodpovedá požadovanej kvalite.

Čo sa týka dodania tlačových dát, odporúčame nasledovné:
  • Pripravte tlačové dáta vo formáte PDF.
  • Použite farebný model CMYK, nie RGB.
  • Rozlíšenie minimálne 72 ale viac (napr. 150 - 300) určite neuškodí.
  • Rozmery dát by mali byť 1:1 k reálnemu výstupu.
  • V prípade tlače až po okraj je potrebné vytvoriť 3mm spadávku.


Ak vám niektoré z týchto bodov nedávajú vôbec zmysel, neváhajte sa na nás obrátiť, radi vám poradíme. Kontaktujte nás

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Martin Kadlečík

Teším sa z práce v Typocone už skoro 3 roky. Vyštudoval som marketing na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Mám na zodpovednosti FB a social. Baví ma moja rodina, priatelia a hudba.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií