• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Tlač a výroba kníh. Aká je cena a čo potrebujem vedieť?

Tlač a výroba kníh. Aká je cena a čo potrebujem vedieť?

Ivan Ledenyi
20.4.2021 10:24:16
  • Tlač kníh

Napísať vlastnú knihu je obrovský úspech. Bezohľadu na to či ide o román, detektívku, alebo zbierku básní. Pre mňa ako cestovateľa sú životopisy a cestopisy nekonečnou inšpiráciou a pred návštevou cudzej krajiny najprv hľadám informácie v brožúrach a knihách. Pre mňa ako tlačiara je tlač a výroba kníh výsadou. Tento článok píšem z dôvodu, že pri objednávaní a požiadavkách na kalkuláciu sa stretávame s veľmi podobnými otázkami na ktoré by som rád aj takto dal odpoveď. Verím, že tým aspoň čiastočne uľahčím technický proces prípravy.
Článok som rozdelil do 3 okruhov:

Okruh 1: Obálka

Aký typ väzby použiť?

Pri vstupe do kníhkupectva nás zaplavia bestsellery s mäkkou obálkou a lepeným vnútrom. Jedná sa o väzbu s názvom V2, ktorá je ekonomickejšou variantou klasickej šitej väzby s obálkou (V8) s tvrdými doskami. Každý typ má svoje pre a proti.

 porovnanie kniznych vazieb V2 a V8 Na ľavo V2 na pravo väzba V8.

Väzba V2

Hrana knižného bloku je najprv zdrsnená frézou a následne je na ňu nanesené lepidlo zo spodu a čiastočne aj z boku. V poslednom kroku sa na nanesené lepidlo prilepí obálka z hrubšieho papiera.

  • Nižšia cena pri vyššom náklade.
  • Vhodná na chrbátik už od 2 mm.
  • Rýchlosť výroby. (Už do 3 dní).
  • Knižka sa nedá úplne roztvoriť.
  • Pri zlom zaobchádzaní je možné chrbátik “zlomiť”.

Tip: Pred tlačou si overte či tlačiareň už prešla na lepenie PUR lepidlom, ktoré je oveľa silnejšie ako pôvodne používané hotmeltové.

Väzba V8

Tradičná väzba, ktorá v sebe skrýva luxus a možnosť využiť rôzne materiály na obálku. Vnútorné strany sú poskladané do zložiek, ktoré sú následne zošité a zlepené k sebe. Obálka je tvorená polepom, ktorý je nalepený na tvrdý kartón.

  • Vydrží desaťročia.
  • Spoločensky vyššia hodnota.
  • Možnosť použitia iných materiálov na obálku.
  • Nezničiteľná väzba.
  • Cena
  • Výroba trvá aj viac ako týždeň.

Aký formát je najpoužívanejší?

Minimálny formát pri tvrdej väzbe V8 je 70 x 100 mm. Minimálna hrúbka chrbátika je 2 mm, ale zo skúsensoti vieme, že to nevyzerá moc pekne. Ideálne je aby mal chrbátik aspoň 5 mm. Maximálny formát je limitovaný obálkou, ktorá sa po vyradení musí vojsť do rozmeru B2.
Najpoužívanejší formát knihy je A5 na výšku.
Pri formáte A3 je možné zviazať tlačovinu do tvrdej väzby, ale pôjde už o tzv. falošnú V8, ktorá nie je šitá, ale je klasicky zalepená ako V2.

Z čoho sa skladá kniha?

Kniha nie je len zlepený papier vložený v obálke. Skladá sa z viacerých častí, ktoré je potrebné poznať a pred výrobou definovať.

z coho sa sklada kniha
  • Dosky - jedná sa o 3 kartóny, prednú, zadnú stranu a chrbátik, na ktoré sa lepí polep.
  • Polep (Poťah) - je najčastejšie laminovaný potlačený papier. Polepom, ale môže byť aj koža, koženka, alebo plátno.
  • Prebal - list papiera, ktorý obaľuje dosky. Väčšinou je laminovaný a obsahuje rovnakú grafiku ako polep.
  • Chrbátik - Jedná sa o strednú časť dosiek (obálky), ktorá môže byť rovná alebo zaguľatená.
  • Lacetka (záložka) - prúžok látky, ktorý je prilepený z jednej strany na chrbátik. používa sa v odborných publikáciách.
  • Kapitálka - Kúsok textílie, ktorý je nalepený na vrchnú a spodnú časť chrbátika. Zakrýva medzeru medzi knižným blokom a doskami. Plní ochrannú a estetickú funkciu.
  • Predsádka - Dvojlist papiera, ktorý spája dosky s knižným blokom. Jednou plochou je nalepený na doskách a druhou na knižnom bloku. Predsádka sa nachádza na začiatku a konci knihy. Väčšinou je trochu hrubšia ako listy v bloku.
  • Knižný blok - Listy knihy (vnútro), ktoré sú poskladané do zložiek a zošité (V8), alebo zlepené k sebe pomocou lepidla (V2).
  • Vakát - Na začiatku, alebo na konci knihy (V8) sa pridávajú prázdne strany. Je to preto, lebo jednotlivé listy sa skladajú do zložiek, ktoré musia mať rovnaký počet listov. V ideálnom prípade by mal byť počet strán deliteľný 8. V takom prípade by vakáty nebolo potrebné použiť.

Ako pripraviť obálku?

Na výpočet rozmerov obálky V8 potrebujeme poznať 3 údaje. Šírku a výšku zatvorenej knihy a šírku chrbátika. Šírka chrbátika je závislá od počtu strán, gramáže zvoleného papiera a od tlače (jednostranná, alebo obojstranná). Jednotlivé strany sú skladané do zložiek, ktoré sú usporiadané za sebou a zošité. počet strán v jednej zložke sa môže líšiť. Určiť presnú šírku chrbátika nie je úplne jednoduché, ale pomôcť Vám môže kalkulačka vo formulári na stránke tlač kníh. Po zmene parametrov sa šírka chrbátika automaticky prepočíta.

z coho sa sklada kniha

Nasledujúci príklad je na výpočet rozmerov polepu na obálku V8 vo formáte A4. Prelep je štandardne 20 mm z každej strany a medzera medzi vlepenými kartónikmi je 7 mm. Prelep slúži na oblepenie kartónu smerom do vnútra. Vo vnútri je zas prelep schovaný pod predsátkou, ktorá je z jednej strany nalepená na kartóne a na druhej je prilepená na knižný blok.

prelep na knizne dosky v8

Celkovú šírku a výšku vypočítame naledovne:

šírka obálky = (prelep + šírka strany + medzera) * 2 + šírka chrbátika.
šírka obálky = (20 + 210 + 7) * 2 + 30 = 504 mm

Výška obálky je zložená z výšky strany a prelepu.
celková výška = 2 * prelep + výška strany
výška obálky = 20 * 2 + 297 = 337 mm

priprava dat tvrdej obalky v8

Pre výpočet rozmeru mäkkej obálky na V2 potrebujeme poznať formát zatvorenej knihy a šírku chrbátika.

šírka obálky = šírka strany * 2 + šírka chrbátika.
šírka obálky= 210 * 2 + 20 = 440 mm

výška obálky = výška strany = 297 mm

ako pripravit data na obalku V2

Ako môžem urobiť obal knihy zaujímavejší?

S využitím špeciálnych efektov, alebo úplne iných materiálov ako je papier môžete kompletne zmeniť vizuál vašej knihy.

Parciálny lak

Najčastejšie sa stretávame s použitím parciálneho laku na obálke. Polakovať je možné nadpis, alebo pokryť lakom pozadie obálky tak aby bola zaujímava na dotyk. S prípravou tlačových dát na parciálny lak Vám radi pomôžeme, ale ak máte po ruke skúseného grafika, postačí mu tento návod:

Príprava dát na parciálny lak

Studená razba

Názov knihy, alebo pozadie môžeme ozvláštniť pridaním metalických fólií. Najčastejšie sa používa zlatá a strieborná, ale v ponuke máme aj iné farby.

Príprava dát na studenú razbu

Tlač bielou

Pri tlači na farebný materiál je zaujímavým efektom tlač bielou. Tá sa využíva ako podkladová pod ostatné farby aby bola zachovaná farebnosť pri tlači na farebný materiál, ale aj samostatne. Tu je potrebné ale väčší nános farby tak aby bola dostatočne krycia. Návod na prípravu tu:

Príprava dát na tlač bielou

Koža, koženka, plátno

Pri tvrdých doskách nie je jedinou možnosťou využitie papiera. Kartónové dosky je možné prelepiť kožou, koženkou, alebo plátnom rôzných farieb a štruktúr.

Razba

Na obálku je možné pomocou raznice vyraziť nadpis aj reliéfne tak aby bol na dotyk vystúpený, alebo naopak zapadnutý do vnútra. Razbu je možné obohotiť, podobne ako pri studenej razbe, metalickými fóliami.

Lamino

Laminovanie matným alebo lesklým laminom zvýrazní farby, ale dôležitejšie je, že ochráni papier pred poškodením, alebo navlhnutím. Prelep na obálku sa laminuje z jednej strany. Laminovanie obálky je doslova nutnosť ak má kniha slúžiť dlhé roky.

Okruh 2: Vnútro

Ako sa viažu vnútorné strany a aké sú obmedzenia?

Pri väzbe V8 sa vnútorne strany knižného bloku skladajú do zložiek a tie sa následne šijú a lepia k sebe. Počet listov v jednej zložke závisí od hrúbky zvoleného papiera, formátu a celkového počtu strán. Tento údaj sa často určí až pri výrobe aby knižka vyzerala čo najlepšie. Dobrým pravidlom je keď je celkový počet strán deliteľný 8. V prípade, nepárneho počtu sa do knižky pridávajú vakáty na začiatok, alebo koniec knihy.

 V8 vazba chrbatik

Pri väzbe V2 sa vnútorné strany lepia k sebe lepidlom a nezväzujú sa. PUR lepidlo je veľmi silné. Vyžaduje 48 hodín na schnutie pred tým ako sa knihy orežú na finálny rozmer. Tento čas sa nedá ničím urýchliť.

Aký papier a akú hrúbku zvoliť?

Na tlač kníh sa zvyknú používať ofsetové natierané a nenatierané papiere. Jednak kvôli cenovej efektívnosti, ale aj kvôli pocitu na dotyk. nenatierané papiere je navyše možné popisovať. Lesklé papiere sa používajú ak kniha obsahuje veľa farebných ilustrácií. Na matných naopak vynikne tlačený text.

Odporúčame používať papiere v rozmedzí 115-135 gramov. Tenšie papiere sa šijú tenkou niťou a väzba je tak neviditeľnejšia a elegantnejšia. Samozrejme je možné zviazať aj hrubšie papiere, ale je dobré si to dopredu skonzultovať, aby ste boli s výsledkom spokojný.

Aký je najlacnejší a aký najdrahší papier?

Ak vám pri tlači kníh ide o čo najnižšiu cenu je vhodné využiť práve ofsetové papiere s čo najnižšou gramážou. Papiere sa volajú Novatech, Serixo, alebo Igepa Genyous. Najdrahšie papiere sú grafické farebné, alebo štruktúrované a používajú sa v umeleckých publikáciách.

Je možné zvoliť rôzne typy papiera?

Áno je to možné, ale nepoužíva sa to často. Dobrým príkladom kedy je to vhodné sú luxusné vzorkovníky papiera. Niekedy sa medzi kapitolami, alebo ilustráciami lepí hrubší, alebo štrukturovaný papier. V prípade použitia rôznych druhov papiera je treba rátať s tým, že tento papier bude použitý na celú zložku ako je na obrázku nižšie. Vznikne tak minimálne dvojstrana. Zriedkavo sa papiere aj vlepujú do knihy samostatne.

v8 vkladanie ineho papiera do knizneho bloku

Okruh 3: Cena

Koľko stojí výroba knihy? (+ Príklad)

Aby bolo možné určiť cenu za tlač a výrobu knihy je potrebné poznať veľké množstvo parametrov. Cenu najviac ovplyvňujú tlačený náklad, typ väzby a formát. Podľa nich sa určuje najvhodnejšia technológia na výrobu. Preto aj v našom eshope neuvádzame konečnú cenu pri objednávaní. Tú posielame následne emailom po posúdení najlacnejšej varianty.

Často sa stretávame s požiadavkou na tlač v malom náklade, preto uvediem aspoň modelový príklad, koľko stojí tlač 100 stranovej čiernobielej knižky vo formáte A5.
* (Cena je vypočítaná v apríli 2021 a slúži len na orientáciu)

Názov Kniha V8 Kniha V2
Náklad 1 ks 1 ks
Formát A5 na výšku A5 na výšku
Väzba V8 V2
Obálka Materiál: Novatech Silk
Gramáž: 135g
Farebnosť: 4 + 0
Lamino: Matné
Materiál: Novatech Silk
Gramáž: 135g
Farebnosť: 4 + 0
Lamino: Matné
Vnútro Počet strán: 100
Materiál: Novatech Silk
Gramáž: 115g
Farebnosť: 1 + 1
Počet strán: 100
Materiál: Novatech Silk
Gramáž: 115g
Farebnosť: 1 + 1
Cena Spolu s DPH: 39,19€ Spolu s DPH: 81,19€ *

* Cena zahŕňa paušálny poplatok za kompletné nastavenie a čas zahrievania stroja, čo v prípade V8 nie je potrebné.

Pri akom náklade je vhodná ofsetová a pri akom digitálna tlač?

Toto je takisto otázka, ktorú vieme presne zodpovedať až po posúdení všetkých parametrov ako je celkový počet strán, náklad, zvolená farebnosť, rozmer atď. Opäť len pre približnú orientáciu v prípade nákladu, ktorý je vyšší ako 150 - 250 kusov, vychádza cenovo efektívnejšie tlačiť knihy ofsetom.

Dá sa znížiť cena rozdelením dokumentu na čiernobiele a farebné strany?

Áno je to možné. Kniha sa ale nerozdeľuje na farebné a čiernobiele strany, ale zložky. Stačí aby na jednej strane bol farebný obrázok a celá zložka (zväčša 8 strán) je považovaná za farebnú. V prípade, že kniha obsahuje len minimum ilustrácií a väčšina strán je len čierny text, je možné po rozdelení strán do zložiek určiť, ktoré budú tlačené čiernobielo a ktoré farebne. Nie je to ale štandardné aby autor už pri tvorbe myslel na to kde umiestni ilustráciu a kde nie, nakoľko by musel dopredu určiť koľko strán bude v jednej zložke.

Potrebujete viac informácií?

V Typocone máme za sebou 30 ročnú históriu s prípravou tlačových dát, zalamovaním aj so samotnou výrobou kníh. V prípade akýchkoľvek otázok sa na nás neváhajte obrátiť. Napíšte nám na email martina@typocon.sk, zavolajte +421905259903 alebo sa rovno zastavte u nás na Račianskej 66 a vymyslíme to pri káve.

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Ivan Ledenyi

Počas štúdia Hospodárskej Informatiky na Ekonomickej univerzite som pracoval ako dobrovoľník v nízkoprahovom zariadení pre deti a mládež na ulici. Po štúdiu som pôsobil na viacerých aj zahraničných IT projektoch. V súčasnosti som konateľ a tvorca portálu na tlač a výrobu reklamy Typocon.sk. Vo voľnom čase cestujem, windsurfujem, alebo sedím na motorke so svojou manželkou.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií