• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Tapety do kúpeľne: Dizajnová premena za pár eur

Tapety do kúpeľne: Dizajnová premena za pár eur

Martin Kadlečík
29.3.2021 12:49:34
  • tapety
  • kúpeľňa

Sú tapety do kúpeľne dobrý nápad? Závisí to od situácie. Avšak v prvom rade je dôležité vedieť, že kúpeľňa je miestnosť s vysokou koncentráciou vlhkosti a častou zmenou teploty. Voľba tapety a celkovo materiálov do kúpeľne by mala do značnej miery závisieť od ich odolnosti proti vlhkosti.

Väčšina ľudí zdobí svoju kúpeľňu dlaždicami: je to osvedčený materiál, ktorý jednoducho a dobre odoláva vlhkosti. Niektorí sa napriek tomu rozhodnú použiť tapety do kúpeľne. Aj z toho dôvodu, že je to lacnejšia možnosť, ale zároveň, pretože majú na výber množstvo rôznych variácii a vzorov tapiet. Má však táto možnosť zmysel? Oboje riešenia majú svoje výhody aj nevýhody. Pozrime sa podrobnejšie na moderné tapety do kúpeľne.

Pozitíva

Estetika. Tapeta v kúpeľni je štýlovým prvkom, ktorý pridá na originalite vašej kúpeľne. Existuje široký výber tapetových vzorov. Môžete sa odlíšiť a zvoliť neobvyklý vzor alebo je taktiež možné navrhnúť vlastný vzor, alebo fotografiu a dať si ju vytlačiť, tvoriac tak originálnu fototapetu.

Dostupnosť. Lepenie tapiet v kúpeľni bude stáť niekoľkonásobne lacnejšie ako obklad. V prvom rade, je materiál lacnejší ako kachličky, v druhom rade, tapetu je možné prilepiť svojpomocne, čo šetrí peniaze, ktoré by ste inak dali za majstrov.

Čas. Tapeta sa lepí pomerne rýchlo a ľahko, zmeniť vzhľad vašej kúpeľne môže trvať len niekoľko hodín.

Negatíva

Krehkosť.V porovnaní s dlaždicami sa tapety rýchlejšie opotrebujú. Tapety budú ovplyvnené vlhkosťou v kúpeľni, čo môže viesť k napučaniu a odlupovaniu. Vysoká vlhkosť ovplyvňuje aj lepidlo nie len samotný materiál tapety: môže napučať a môžu sa na povrchu tvoriť škvrny.

Nepraktickosť.Neodporúča sa tapetovať povrch v okolí umývadla a vane, kde môžu prísť do styku s vodou. Ak v dome žijú malé deti alebo ak máte domáce zvieratá, tak prirodzene vzniká riziko poškodenia tapety.

Celkovo možno povedať, že tapety v kúpeľni majú iba jednu významnú výhodu a tou je ich estetika. Ale pokiaľ ide o trvácnosť, tak tapetový materiál neobstojí v konkurencii s obkladom. Existuje niekoľko faktorov, ktoré znižujú trvanlivosť tapiet v kúpeľni:

  • vlhkosť a priamy kontakt s vodou,
  • tvorba plesní (papier je pre pleseň skvelým základom)
  • kolísanie teploty
  • správna technika lepenia
Všetky tieto body je potrebné brať do úvahy, keď sa budete rozhodovať použiť tapety v kúpeľni. V opačnom prípade môže jedna chyba vyniesť k ďalšej a vaše úsilie vyjde nazmar. Papierové tapety nie sú vhodné do kúpeľne, nevydržia dlho, najmä nie v okolí umývadla a samotného sprchového kúta. Vyberte si iba vodotesný materiál na tapetu! K dispozícii je niekoľko možností.

Vinylové tapety

Vinylové tapety môžete umývať jemnou kefkou a slabým mydlovým roztokom. Týmto tapetám sa tiež hovorí vodeodolné tapety, a ak budú precízne nalepené, bude potom životnosť tapiet v kúpeľni niekoľko rokov.



Umývateľné vinylové tapety majú základnú vrstvu z papiera, na ktorej je vinylový povrch. Na tento povrch sú natlačené farby a vzory. Tieto tapety sú tvrdé, umývateľné a pri vystavení slnečnému svetlu nevyblednú. Nevýhodou je, že odstraňovanie vinylových tapiet môže byť náročné.

Vliesové tapety

Vliesové tepety sú vyrábané lisovaním neusporiadaných celulózových a vinylových vlákien a patria medzi najmodernejšie typy tapiet. Majú veľa výhod, medzi ktoré patria:

  • Priedušnosť vzduchu a pary (steny pod nimi neplesnivejú)
  • Umývateľnosť
  • Vysoká pevnosť a stálofarebnosť
  • Jednoduchá aplikácia aj odstraňovanie
  • Výborná tepelná a zvuková izolácia

WallWrap

Materiál je v podstate silno lepivá samolepka, na ktorej nalepenie nepotrebujete nanášať lepidlo na stenu. Existuje viacero druhov, matná, hladká, ale existuje aj štruktúrovaná samolepka. Podobne, ako aj pri ostatných uvedených tapetách, si môžete na daný materiál vytlačiť vlastný motív alebo fotografiu, a tak skrášliť váš domov.

Návod ako nato

Pred nalepením takejto tapety je potrebné pripraviť si samotnú tapetu, lepidlo a očistiť povrch steny. Nakrájajte ich na vhodnú veľkosť a nechajte malú rezervu. Potom roztiahnite pásik tapety naneste lepidlo a prilepte ho. Okraje pásov musia byť obzvlášť opatrne ošetrené lepidlom. Bubliny musia byť odstránené špeciálnou špachtľou alebo valčeknom smerom od stredu k okrajom tapety.

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Martin Kadlečík

Teším sa z práce v Typocone už skoro 3 roky. Vyštudoval som marketing na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Mám na zodpovednosti FB a social. Baví ma moja rodina, priatelia a hudba.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií