• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Obal predáva: Odlíšte sa od priemeru výnimočnou etiketou

Obal predáva: Odlíšte sa od priemeru výnimočnou etiketou

Katarina Ledenyiova
29.9.2020 8:18:43
  • etikety samolepky flaše

Spoločenské udalosti bývajú vhodnou príležitosťou, kedy plánuje hostiteľ na rozlúčku obdarovať svojich priateľov príbuzných a kamarátov milým darčekom na pamiatku. Pri veľkých oslavách, ako sú napríklad svadby, krstiny, promočné a narodeninové oslavy je dobrým zvykom hosťom rozdať výslužky spolu s domácou pálenkou, alebo sladkým likérom. Pomocou originálnych etikiet viete vytvoriť jednotný design pre výslužkové krabice, darčekové koše, fľaše s domácim sirupom, alebo pálenkou. Originálne etikety na fľaše pripomenú ročník v ktorom dozrelo vo vinici hrozno, alebo vám poslúžia ako nálepka na fľašu šípkového sirupu, či džemu.



Pod etiketami na fľaše máme na mysli druh papiera alebo plastovej fólie, ktorá je z jednej strany potlačená farebnou grafikou a z druhej strany sa nachádza lepivá vrstva, ktorou etiketa priľne k podkladu. Odstránením ochrannej vrstvy zo spodnej strany samolepky sa odkryje lepidlo a umožní prilepenie samolepky na povrch fľaše. Základné rozdelenie samolepiacich etiket vychádza z materiálu hornej potlačenej strany. Samolepky takto rozdeľujeme na papierové a plastové. Pomôcť zorientovať sa v rôznych typoch samolepiek vám pomôže vysvetlenie základných pojmov.

Samolepiaca so splitom

Aby sa so samolepkou dobre pracovalo je lepšie, keď je zadná strana narezaná na pásy. Jednotlivé pásy majú šírku 32 mm a sú rovnobežné s kratšou stranou samolepiacej fólie. Split sa robí na zadnej strane samolepky splitovacími kolieskami, ktoré rozrežú len podkladovú vrstvu a samolepka zostane neporušená. Pri veľkom množstve samolepiacich etiket je praktické použiť tú so splitom, lebo podstatne urýchľuje odlepenie spodnej vrstvy a uľahčuje manipuláciu.

Samolepka so sivým lepidlom

Sivé lepidlo s vynikajúcou krycou schopnosťou spoľahlivo zamaskuje spodnú vrstvu. V prípade, že potrebujete prelepiť starú etiketu a chcete sa pritom vyhnúť odliepaniu ktoré by ju trhaním poškodilo, zvoľte si samolepku so sivým lepidlom. V ponuke je JAC gloss - lesklá biela papierová samolepka s krycím šedým lepidlom a splitom, ktorý je rovnobežný s kratšou stranou hárku. Rozmer tlačového hárku JAC gloss je 460x320 mm a jeho maximálna potlačiteľná plocha je 440x308 mm. Tlač samolepky so sivým lepidlom si môžete objednať tu:

ETIKETY NA FĽAŠE

Samolepka s jemnou štruktúrou

Samolepka svojím plsteným vzhľadom imituje staré vínne etikety. Je kompatibilná so špeciálnymi efektami ako je termotlač, slepotlač, ražba cez fóliu s výnimkou laminovania a parciálneho lakovania, ktoré si vyžaduje hladký povrch aby nedochádzalo ku vzniku bubliniek pod fóliou. Grafiku je dôležité potlačiť tak aby korešpondovala so smerom papierového vlákna, resp. zrna.

Fluorescenčná samolepka

Samolepka vo výrazných neónových farbách v lesklom prevedení sa používa všade tam, kde potrebujete pritiahnuť pozornosť. Ponúkame ju v troch farebných prevedeniach a to výraznej žltej, oranžovej a zelenej.

Polyesterová permanentná samolepka

Samolepka so silnou priľnavosťou priemyselného lepidla, ktoré odoláva vlhkosti, extrémnym teplotám a UV žiareniu, takže samolepka sa ani časom nebude vlniť a odliepať.

Polyetylénová samolepka

Plastová samolepka je ako jediná vhodná na laserový výsek. Využiť ju môžete pre rôzne tvarové variácie. Obvykle sa používa pre hromadné značenie produktov ako alternatíva ku papierovej samolepke. Je odolná voči vode a vlhkosti. Permanentné akrylové lepidlo na báze vody poskytuje dobrú priľnavosť na všetky typické povrchy obalov, napr. PET, PP, sklo a kov.

Polypropylénová semipermanentná

Samolepka, ktorú je možné odlepiť aj po dlhšom čase bez toho aby sa trhala a zanechala na podklade zvyšky lepidla. Polypropylénová samolepka je odolná voči takmer všetkým organickým rozpúšťadlám a olejom, ako aj voči väčšine kyselín a zásad. Povrch samolepky je vďaka krycej vrstve odolný voči oderu. Samolepka sa dobre aplikuje aj pri nižších teplotách a pri značení chladených výrobkov. Využíva sa tiež pri výrobe komerčných náramkov, alebo lístkov na lyžiarske vleky

Repozičná samolepka

Opakovateľne použiteľná samolepka so silikónovými kanálikmi je predurčená na rovné povrchy. Výhodou je, že po jej opláchnutí a odstránení nečistôt, samolepka znovu nadobudne svoje vlastnosti. Dobre drží aj na zvislej stene.

Transparentná samolepka

Priehľadná samolepka, na ktorú sa najprv tlačí podkladová biela farba a až následne farby CMYK. Podkladovú bielu je dôležité umiestniť pod celú grafiku v opačnom prípade sa nedosiahne plnej farebnosti cmyk - u. K využitiu transparentnej samolepky sa pristupuje vtedy, keď chceme, aby štítok nezakrýval obsah výrobku a ten ostal viditeľný.

Papierové etikety

V Typocone Vám ponúkame tlač papierových a plastových samolepiek. Pri papierových samolepkách je potrebné zvoliť požadovanú lesklosť. Rozlišujeme matné, pololesklé a lesklé samolepky. Tlač papierových samolepiek si môžete objednať tu:

OBJEDNAŤ PAPIEROVÉ ETIKETY

  • Fasson 1889 – matná biela samolepka so šikmým splitom.
  • Fasson 1905 – pololesklá biela papierová samolepka so šikmým splitom.
  • JAC GLOSS – lesklá biela papierová samolepka so splitom rovnobežným s kratšou stranou a krycím sivým lepidlom.
  • Tintoretto Gesso – matná biela papierová samolepka s jemnou štruktúrou, splitovaná.
  • Fluor Green – fluorescenčne zelená papierová samolepka s rovným splitom.
  • Fluor Greentac – fluorescenčne žlto-zelená papierová samolepka s rovným splitom.
  • Fluor Orange – fluorescenčne oranžová papierová samolepka s rovným splitom.

Plastové etikety

Plastová samolepka je vhodná na dlhodobé použitie vo vlhkých a chladných priestoroch. Je odolná voči mechanickému poškodeniu, vysokým teplotám a UV žiareniu. Syntetické samolepky môžu byť polypropylénové, polyetylénové, polyesterové a polyvinylchloridove. Tlač plastových samolepiek si môžete objednať tu:

OBJEDNAŤ PLASTOVĚ ETIKETY

  • PVC WHITE PERMANENT – lesklá biela 80 µm PVC samolepka, permanentná.
  • PVC WHITE REPOSITION – lesklá biela 180 µm PVC samolepka, repozičná (je možné ju viackrát prelepiť).
  • YUPO TAKO – adhézna fólia bez použitia lepidla na rovné povrchy.
  • FASSON 2713 PP – lesklá biela polypropylénová /PP/ samolepka, semipermanentná.
  • FASSON 1624 PE – matná biela polyetylénová /PE/ samolepka, permanentná.
  • PET WHITE PERMANENT – lesklá biela polyesterová /PET/ samolepka, permanentná.
  • FASSON 1947 PET – transparentná polyesterová /PET/ samolepka, permanetná.

Orez, predrez alebo tvarový výrez?

Etikety na fľaše sa vyrezávajú do rôznych tvarov. Rozlišujeme 3 základné typy:

Orez – orezanie na presný formát do tvaru obdĺžnika alebo štvorca. Orez je najlacnejším variantom. Nevýhodou je namáhavejšie odliepanie z ochrannej časti. Pri väčšom množstve je pre to lepšou voľbou predrez.

Oblenie rohov – orez a následne zaoblenie rohov s priemermi od 3 do 5 mm.

Predrez – predrezanie samolepiek na hárku. Etikety ostávajú na tlačovom hárku a predrezaná je len samotná samolepka. Z hárku sa tak odliepajú oveľa jednoduchšie.

Tvarový výrez – resp. plotrovanie, alebo predrezanie etikiet do ľubovoľného tvaru. V prípade, že ide o výnimočnú príležitosť môže práve tvarový výrez pôsobiť veľmi elegantne a pútavo. Fľaše na oslavy jubilea, svadobné vinety na víno alebo domáca pálenka ozdobená etiketou s tradičným slovenským tvarovým výrezom je darček, ktorý si zaručene nájde miesto v sklenenej vitríne v domácnosti.

Nech sa už rozhodnete pre pravidelné tvary samolepky, alebo nekonvenčný výrez nezabudnite na etiketu uviesť všetky potrebné informácie:

  • Ročník výroby, alebo presný dátum udalosti, ku ktorej boli etikety určené.
  • Názov výrobku – či už ide o domácu pálenku, sirup z bazy, alebo tinktúru liečivých byliniek.
  • Objem fľaše a percentá alkoholu – ak pripravujete víno, alebo pálenku nezabudnite na fľašu uviesť jej objem a percentá, ktoré obsahuje alkohol.
  • Meno – najmä ak sa etikety rozdávajú ako výslužka pre svadobčanov, mali by byť na fľaši uvedené aspoň krstné mená ženícha a nevesty.

Súčasné trendy

Prinášame vám inšpiráciu na výrobu samolepiacich etikiet na fľaše.

Elegantné prevedenie transparentnej etikety na tmavom skle docielite použitím 200% -nej tlače bielou.



Jednoznačne sa do kurzu dostávajú vintage výrobky. Rustikálne zariadenie vám v kuchyni doladia etikety na dózy. Využiť môžete papierovú samolepku Tintoretto Gesso, ktorá svojim vzhľadom imituje ručne robený papier.



Folklórne motívy bohatej slovenskej ľudovej tvorby nevychádzajú z módy. Ku svojim koreňom sa môžete vrátiť inšpiráciou v slovenských výšivkách.



Nebojte sa pri samolepiacich etiketách na fľaše použiť aj špeciálne efekty, ako parciálne lakovanie, alebo razbu cez fóliu, zabezpečíte tak ich luxusný vzhľad.



Neviete si rady s grafickým dizajnom, alebo si chcete vytvoriť online cenovú kalkuláciu? Nehádžte flintu do žita a obráťte sa na nás tu:

OBJEDNAŤ ETIKETY NA FĽAŠE

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Katarina Ledenyiova

Firma rodinného typu potrebuje vo svojom kolektíve ľudí, ktorí vedia súbežne pracovať na viacerých pozíciách a dynamicky sa prispôsobia aktuálnym potrebám klientov. Presne takou je aj moja rola v Typocone. Venujem sa zákazníkom, pracujem na tvorbe obsahu polygrafického blogu a keď treba potiahnem aj vo výrobe, aby boli objednávky včas hotové. Vo voľnom čase sa venujem drevorezbe, maľbe a vlastnej tvorbe, rada čítam a pozerám filmy.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií