• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Rozprávková svadba myslí na každý detail. Viete, aké menovky sú in?

Rozprávková svadba myslí na každý detail. Viete, aké menovky sú in?

Martin Kadlečík
21.10.2019 13:18:16
  • menovky
  • svadba

Konečne máte sfinalizovaný zoznam hostí a je na rade ich usadenie za stoly. Menovky na svadbu sú ešte jednou z mnohých vecí, ktoré je treba pripraviť. Pekná svadobná menovka očarí hostí a zároveň uvedie k svadobnému stolu, kde sa budú zdržiavať väčšinu času. Menovku si väčšina hostí odnáša domov ako pamiatku. V článku prinesieme prehľad originálnych svadobných menoviek pre vašu svadbu.

Obsah menovky na svadbu

Oslovenie

Svadba je veľmi osobná udalosť, kde aj oslovenie na menovke môže vyčariť úsmev na tvárach hostí. Závisí to od vás, či zvolíte formálne alebo neformálne oslovenie, čo vás vystihuje a aký máte vzťah ku konkrétnemu človeku. Dôležité je, aby bolo meno hosťa zreteľne čitateľné a správne. Nie je potrebné písať aj priezvisko, iba ak máte viacero hostí s tým istým krstným menom. V prípade, že sa chcete vyhnúť priezvisku pozvanej osoby, môžete zvoliť prezývku alebo v krajnom prípade iba jej iniciály.



Na menovke je priestor pre rôzne informácie, ktoré pomôžu hosťom v zoznamovaní. Je možné pripísať dátum svadby, mená mladomanželov, alebo pod meno hosťa napísať, z ktorej strany rodiny prišiel (napríklad: od nevesty, od ženícha). Vtipným a zábavným spôsobom zoznámenia môžu byť prezývky, záľuby či iné jedinečné vlastnosti osôb, ktoré môžu prelomiť ľady medzi spolusediacimi.

Štýl písma

Keď máte oslovenie hotové, prichádza na rad štýl písma - font. Pri voľbe vkusného typu písma sa nie raz zatočí hlava, možností fontov je veľa a nie vždy nájdeme dostupný presne ten, ktorý sa nám páči. Dôležitým aspektom je slovenská diakritika. Nastane situácia, keď konečne nájdete pekný typ písma a keď začnete písať, narazíte na problém diakritiky. Ak chýba písmu slovenská diakritika, tak je niekoľko možností ako to vyriešiť. Je možné ručne ju dotvoriť v grafických programoch, dať si menovky napísať ručne, alebo sa znovu ponoriť do hľadania podobných fontov na internete. V prípade, že ste nenašli ten svoj, skúste pohľadať v Google fontoch alebo na Canva.com alebo na fonts2u.

Niekoľko voľne dostupných fontov (kliknite na obrázok a budete presmerovaný na stránku kde si môžete zadarmo stiahnuť font):

font amatic

font aulyars

font Autumn in November

font Bold Stylish Calligraphy

font Cashew Apple Ale

font Great Vibes

font Sareeka

font Herr Von Muellerhoff

font Playlist script

font Cinzel

font IM fell

font Parisienne

font Cute punk

font Dimma script

Ozdobné prvky

Nesmieme zabudnúť, že dizajn menovky sa odvíja od svadobnej výzdoby. Vkusne zladiť menovky vám okrem trendovej kaligrafie pomôžu pri ich navrhovaní aj nasledujúce populárne prvky:

  • námornícke motívy,
  • kovové akcenty,
  • motívy kvetinových venčekov a girlánd,
  • monogramy,
  • akvarelové maľby,
  • menovky inšpirované prírodou, botanikou a zeleňou.


Papier a iné materiály

Čo sa týka papiera alebo materiálov, z ktorých by ste chceli vytvoriť menovky, možností je znova neúrekom. Najlepšie je fyzicky si ohmatať papier a pozrieť sa naň osobne. Príďte a navštívte nás, radi vám ukážeme našu galériu papierov. Na výber je množstvo štruktúrovaných alebo farebných papierov. V ponuke máme aj recyklované papiere, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, od klasických bielych po krémové farby, od štruktúrovaných papierov cez kartónovohnedé až po pauzovacie papiere, na ktorých sa pekne vyníma písmo vytlačené bielou farbou. Pôvabnou možnosťou je ručne robený papier s prirodzenými okrajmi a jemnou štruktúrou, ktorý obsahuje sušené kvietky.

V ponuke sú aj plasty, ich výhodou je priehľadnosť alebo priesvitnosť, na ktoré možno frézovať alebo vyrezávať rôzne tvary. O prírodný nádych sa v neposlednom rade postarajú materiály ako napríklad drevo či kamene. Ich úpravy sú rôzne, napríklad môžete mená napísať ručne, alebo priamo vyfrézovať mená do dreva.

Kam a ako umiestniť menovky?

Aranžovanie svadobných stolov je vlastná (samostatná) kapitola, do ktorej spadá aj umiestnenie menoviek svadobčanov. Krása svadobných stolov očarí svadobných hostí a navodí príjemnú slávnostnú atmosféru. Ponúkam vám niekoľko možností ako umiestniť menovky na stôl.



Keďže času na prípravu sály je niekedy málo a na svadbe je tých vecí na prípravu veľa, jednou z rýchlych a efektívnych možností je zvoliť zalomené menovky (do V-skladu). Tieto sa jednoducho položia a bez žiadnych ďalších potrebných oporných nožičiek alebo stojančekov pevne stoja na mieste. Výhodou takých menoviek je, že ich umiestnite rýchlo.



Kreativite sa medze nekladú. Menovky sa krásne vynímajú aj na stočených obrúskoch, na ktoré sú pripevnené pomocou ozdobnej šnúrky. Ak sa niekomu páčia malé štipčeky, možno ich použiť na pripevnenie menoviek na rôzne miesta, napríklad na vínový pohár. Kvetinky, vetvičky a iné rastlinné prvky sú jednoznačne krásnymi prvkami vhodnými na umiestnenie menoviek. Ich kombináciou s papierom sa vytvorí pekný farebný kontrast. Menovku môžeme prepliesť stonkou kvetinky alebo jednoduchou listnatou vetvičkou. Spôsobov ako ozdobiť a pripevniť menovky je veľa, preto ponúkam niekoľko vizuálnych inšpirácií.

Niekoľko tipov na záver

  • Pri voľbe papierových menoviek voľte väčšiu hrúbku, okolo 300 g.
  • Zaujímavou kombináciou je tlač bielou na pauzovací papier & recyklované papiere.
  • Dbajte na čitateľnosť textu na menovkách a správne oslovenie.
  • Snažte sa zladiť menovky k výzdobe.

Ponúkame široký výber perleťových, metalických a štruktúrovaných papierov a pomocou aplikácie špeciálnych efektov ako napríklad tvarový výrez, parciálny lak alebo razba cez zlatú a striebornú fóliu môžete dosiahnuť výnimočný dizajn menoviek. V Typocone ponúkame tlač menoviek a iných svadobných tlačovín, ich tlač si môžete objednať tu:

Objednajte tlač menoviek na svadbu

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Martin Kadlečík

Teším sa z práce v Typocone už skoro 3 roky. Vyštudoval som marketing na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Mám na zodpovednosti FB a social. Baví ma moja rodina, priatelia a hudba.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií