• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Magnetické, repozičné a ferro fólie: Pôsobivé riešenia bez lepidla

Magnetické, repozičné a ferro fólie: Pôsobivé riešenia bez lepidla

Ivan Ledenyi
25.5.2020 10:45:12
  • Reklama bez lepidla

Magnetické fólie a ferrofólie môžeme vidieť vo výkladoch a interiéroch kamenných obchodov, kaviarní a reštaurácií. Repozičné fólie sa väčšinou lepia na sklo ako ponuky akcií a sezónnych výpredajov. Prípadne ako dočasná reklama na výstavách a firemných akciách. Najväčšou výhodou oproti bežným samolepiacim fóliám je to, že sa dajú opakovane odlepiť a nalepiť. Nezostáva po nich poškodený a znečistený povrch a inštaláciu zvládne naozaj každý.

Magneticke fólie

Magnetická fólia je atraktívny nosič reklamy a vizuálnej informácie. Takáto reklama je ľahko odstrániteľná a nespôsobuje poškodenie podkladu, čo je obvyklý problém bežných samolepiacich fólií.

Možné aplikácie

  • Forma krátkodobej zmeny súkromného automobilu na firemný.
  • Magnetky na chladničky, alebo iné kovové povrchy
  • Na tabule z ferrofólií v kamenných predajniach a kanceláriách - celoplošne, alebo vyrezané do akéhokoľvek tvaru

Na čo si dať pozor
  • Magnetická priľnavosť záleží ako na hrúbke materiálu, tak na vrstve laku kovových častí, na ktoré prikladáme fóliu.
  • Doporučuje sa zaobľovať rohy s priemerom nie menším ako 2cm, čo zlepší priľnavosť.
  • Povrch, na ktorý budeme prikladať magnetickú fóliu, rovnako ako hnedý povrch magnetickej fólie,nesmie byť vlhký ani špinavý.
  • Fólia by nemala byť používaná na povrchy mnohokrát lakované.
  • Pred priložením by mala mať fólia izbovú teplotu, čo zaistí jej dokonalú elastičnosť.
  • Kovový povrch musí byť hladký, bez prelisov, alebo chromovaných častí.
  • Medzi dotýkajúcimi sa vrstvami sa usadzuje vlhkosť. Doporučujeme fóliu aspoň 1x týždenne stiahnuť a utrieť do sucha.
  • Pre čistenie používať teplú vodu s malým množstvom mydla alebo roztoku na riad.
  • Zrolovaná fólia nesmie byť lámaná, vystavená tlaku.

Magnetkické a ferro fólie rozdeľujeme na priamo potlačiteľné (tlačové) a nepotlačiteľné (netlačové). Tlačové majú biely upravený povrch tak aby ho bolo možné potláčať UV tlačou. Netlačové sa využívajú ako podkladová fólia na ktorú sa zvykne kašírovať už vytlačená grafika. Ďalšie delenie, podľa spôsobu uchytenia na podklad, je na samolepiace fólie a repozičné fólie bez lepidla.

Tlačové magnetické fólie

Najvyužívaješie magnetické fólie sú tlačové bez lepidla. Vrchná strana je biela, potlačiteľná Uv tlačou a je možné ju vyrezať do akéhokoľvek tvaru.

Aplikácie

Tenšia 0.4 – 0.6 mm sa používa na výrobu magnetiek na chladničky, alebo iné kovové povrchy. Tiež je ju možné použiť na tabule z ferro fólie. Je možné ju aplikovať aj celoplošne. Výhodou je, že je ľahko vymeniteľná a nie je potrebé nič lepiť.

Hrubšia 0,8 - 0,9 mm je vhodná na použitie na autách. Perfektne drží na karosérií a dá sa jednoducho nahodit a zhodiť.

Netlačové magnetické fólie

Netlačové magnetické fólie bez lepidla sa používajú zriedkavejšie. Väčšinou maju vrchnú aj spodnú stranu hnedú a zvykne sa na ne kašírovať už vytlačená grafika alebo farebné fólie, ktoré sa následne vyrezávajú do rôznych tvarov.

Samolepiace magnetické fólie

Samolepiace magnetické fólie sa tiež delia na tlačové a netlačové.
Väčšinou slúžia na výrobu magnetických tabúl. Na tlačovú fóliu sa samozrejme môže vytlačiť grafika, alebo sa nechá biela a slúži na prokladanie hárkov, resp. tvarov vyrezaných z ferro fólie. Napríklad reklamná tabuľa s často meniacimi sa informáciami. Každodenne meniaci sa jedálny lístok a podobne.

Zo samolepiacej netlačovej fólie sa dajú vytvárať tabule, na ktoré sa celoplošne inštaluje potlačená ferrofólia. Napríklad vo výkladoch kamenných obchodov, alebo sezónnych ponúk v interiéroch predajní.
Príklad realizácie inštalácie ferrofólie na magnetickú tabuľu.

Ferro fólie

Ferro fólia je fólia pre aplikáciu na magnetických povrchoch. Obsahuje čiastočky kovu alebo kovovú vrstvu. Rovnako ako pri klasických magnetických fóliách sa delí na tlačové a netlačové, samolepiace a bez lepidla.

Možné aplikácie

  • Obchody s oblečením
  • Kaviarne, reštaurácie
  • Kozmetické salóny
  • Kancelárie

Výhody Ferro fólie
  • Opätovne použiteľná grafika.
  • Rýchla a jednoduchá výmena motívu.
  • Bez nákladov na inštaláciu spojenú s profesionálnym dodávateľom.
  • Univerzálny materiál na akýkoľvek magnetický povrch.
  • Nízke dopravná náklady. Tlačená grafika he dodávaná na miesto inštalácie v rolke.

Tlačové bez lepidla sa inštalujú na magnetické tabule – buď celoplošne, alebo sa môžu po potlačení použiť ako A4, A3, alebo vyrezať do iného tvaru. S lepidlom su aj tlačové aj netlačové a používajú sa na výrobu tabúl, na ktoré sa môžu prichytiť magnetky alebo magnetické fólie. Tlačové majú vrchnú vrstvu bielu a môžu sa potlačiť. Netlačové maju vrchnú vrstvu hnedú.

Existuje ešte skupina popisovateľných ferro a magnetických fólii. Vrchná vrstva je biela. Slúžia na výrobu tabúľ, na ktorych sa dá kombinovať použitie stierateľných fixiek a magnetiek, alebo ferofólií. Tiež existuje špeciálna magnetiká popisovateľná fólia určená aj pre premietanie z projektora.

Pozn. Ak je tabuľa magnetická priťahuje ferrofóliu. Ak je tabuľa z ferrofólie vieme na ňu prichytiť magnet.

Repozičné materiály

Guandong Wally with Nano-dots


Na zadnej strane sú silikónové body s mikrokanálikmi. Nálepka drží na stene podtlakom. Nejedná sa o lepidlo, takže pri zašpinení je možné lepiacu časť umyť a použiť znova. Materiál môže byť biely, transparentný, alebo so samolepkou na vrchu. Ten je možné nakašírovať na tenký plast a vyrobiť tak tabuľku s repozičnou zadnou stranou.
Hrúbka: 190μm
Lepidlo: bodkované, sila v odlupe 10N/25mm, sila na odstránenie 0,3N/25mm
Životnosť: 12-18 mesiacov v exteriéri, v interiéri bez limitu
Aplikačná teplota: 8-30°C

Natura Solvent Silikon



Potlačiteľný repozičný materiál so silikónovým lepidlom. Použiteľný v interiéri na rovné hladké povrchy ako napríklad sklo.
Hrúbka: biela verzia 150μm
Lepidlo: silikónové
Životnosť: 12 mesiacov v interiéri
Aplikačná teplota: min. 10°C

Stafix Grip


Podobne ako Natura Solvent Silikon - tiež materiál so silikónovým "lepidlom". Existuje v dvoch variantach a to biely a číry.
Hrúbka: biela verzia 195μm, transparentná verzia 140μm
Lepidlo: silikónové
Životnosť: 12 mesiacov v interiéri
Aplikačná teplota: min. 15°C

Popisovateľná repozičná fólia s Nano Dots


Slúži na dočasné popisovateľné tabuľe. Je ju možné nalepiť na rovnú plochu a po použití dať dole. Lepiaca časť sa dá umyť a použiť znovu.

Hľadáte viac informácií?

Napíšte nám prostredníctvom chatu, zavolajte na +421905259903, alebo napíšte na martina@typocon.sk
Magnetické fólie si u nás môžete objednať na nasledujúcom odkaze.

Magnetická fólia.

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Ivan Ledenyi

Počas štúdia Hospodárskej Informatiky na Ekonomickej univerzite som pracoval ako dobrovoľník v nízkoprahovom zariadení pre deti a mládež na ulici. Po štúdiu som pôsobil na viacerých aj zahraničných IT projektoch. V súčasnosti som konateľ a tvorca portálu na tlač a výrobu reklamy Typocon.sk. Vo voľnom čase cestujem, windsurfujem, alebo sedím na motorke so svojou manželkou.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií