• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Fólie na okná: 5 tipov ako efektívne informovať svojich zákazníkov

Fólie na okná: 5 tipov ako efektívne informovať svojich zákazníkov

Martin Kadlečík
5.8.2019 11:54:46
  • fólie na okná

Dekorovanie okien fóliami môže zvýšiť nielen atraktivitu priestorov, ale aj poskytnúť informácie zákazníkom. Fólie môžu promovať sezónnu ponuku či overené produkty, pre ktoré je daný objekt vyhľadávaný. V článku predostriem, aké rôzne typy fólií možno použiť, ponúknem inšpiráciu pre rôzne aplikácie a na záver ponúkne návod, ako lepiť samolepky za sucha alebo za mokra.

Dierkovaná fólia – One WAY vision

Dierkovaná fólia, ktorú často vidieť napríklad aj na oknách mestskej hromadnej dopravy, výkladoch obchodov alebo budov so sklenenou fasádou. Vyznačuje sa tým, že je možné vidieť cez ňu iba z jednej strany (zväčša z vnútra von).

Ako to funguje?

Adhézna strana dierkovanej fólie je čiernej farby, vďaka čomu je možné vidieť cez fóliu na druhú stranu. Druhá strana fólie je určená na potlač, a nemožno cez ňu vidieť do vnútra priestoru, ako je napríklad znázornené na fotografii:

pohlad_z_vonka_a_z_vnutra

Technické parametre

  • Materiál má 60 % potlačiteľnej plochy s priemerom otvorov 1,5 mm.
  • Fólia je určená na polep hladkých a rovných povrchov v interiéri alebo v exteriéri.
  • Použité akrylátové lepidlo je odstrániteľné až do jedného roku po aplikácii, potom sa stáva permanentným.

Dierkované fólie na okná a ich využitie

One Way fólia sa používa na reklamu na okná, či už automobilov, autobusov, vlakov alebo výkladov obchodov, alebo ako veľkoplošná reklama na fasádach budov.

Pohlad na trekovy obchod yak & rysy, na oknach su nalepene perforovane folie

Načo si dávať pozor: Vyhýbať sa tlači príliš tmavých grafík, pretože perforovaná fólia tak stratí svoje optické vlastnosti. Problémom je, že čím je vytlačený motív tmavší, tým je cez fóliu lepšia viditeľnosť. Z toho dôvodu radšej odporúčame tlačiť svetlé motívy.



Objednať tlač na okennú perforovanú fóliu tu:

OKENNÁ GRAFIKA

Aké druhy fólií na okná poznáme?

Okrem samolepiacej fólie One Way Vision sa na polep skiel používajú aj iné typy fólií.
Napríklad Transparentné číre, transparentné matné, pieskované alebo biele. Transparentné číre sa používajú v rôznych aplikáciách a aj preto, aby bolo potlačenú grafiku vidieť aj z vnútornej strany, alebo aby cez ňu presvitalo svetlo.

Typy lepidiel používaných na fólie na okná

Podľa toho, na aký účel majú slúžiť a ako dlho chcete mať samolepiacu fóliu nalepenú na danom mieste. Fólie rozlišujeme na semipermanentné kde lepidlo je jednoducho odstrániteľné zvyčajne do pol roka, potom sa stáva permanentným (čo v praxi znamená, že sa náročnejšie odstraňuje z nalepeného povrchu). Ďalej rozlišujeme samolepiace fólie s dlhšou trvácnosťou lepidla na monomerické, ktoré sú odlepitelné do cca 4 rokov a polymerické fólie odlepitelné do 7 rokov.

Fólie na okná s rôznym použitím

Trendom v dnešnej dobe je dekorácia výkladov obchodov, kaviarní či reštaurácií samolepiacimi fóliami. Pôsobia príjemne, veselo a štýlovo, lákajú okoloidúcich aspoň nazrieť do vnútra kaviarne či obchodu. V takom priestore je radosť posedieť s priateľmi pri káve alebo niekomu môže poslúžiť ako príjemné pracovisko.

Geometrické a abstraktné tvary sa často používajú v priestoroch galérií a umeleckých výstav. Minimalistický efekt je možné docieliť použitím nápisov a jednoduchých emblémov. Vďaka kombinácii samolepiacej fólie a skla je možné docieliť pútavé 3D efekty, a tak nasmerovať pozornosť priamo na vaše produkty či umelecké diela.

Veselé grafiky v podobe kreslených vtáčikov, rastlín a kvetov sa skvelo vynímajú vo výkladoch kvetinárstiev alebo obchodoch s hračkami, kde svojou hravosťou príjemne dotvárajú celkový dojem obchodu. Atraktívne vyzerajúci obchod zaujme pohľady okoloidúcich a láka ich pozrieť sa dovnútra.

Matné transparentné, pieskované a biele

Priestory, akými sú kancelárie alebo open office pracoviská, je možné obveseliť, dizajnovo upraviť a skrášliť pomocou pieskovanej fólie. Vďaka takej fólii má pracovník svoje súkromie a neprichádza o svetlo v priestore.
Nemocnice, ktoré aj svojím výzorom pôsobia sterilne, možno oživiť samolepkami na sklo. Najmä detské oddelenia, ktoré sa pomocou samolepiacich fólií stanú znesiteľnejšími.

Ako nalepiť fólie na okná?

Spôsob lepenia fólie na okná závisí od toho či, sa grafika predrezáva alebo nie. Ak fólie predrežeme (pomocou rezacieho plotra), tak sa predrezaná grafika (písmo, logo atď.) nalepuje pomocou aplikačnej fólie. Pomocou aplikačnej fólie je možné lepiť rôzne nápisy a obrazce, často môžeme vidieť vyrobené týmto spôsobom otváracie hodiny obchodov.

Lepenie za sucha

  1. Na predrezanú a vyčistenú samolepiacu fóliu nalepíme prenosku, ktorú opatrne uhladíme stierkou alebo valčekom.
  2. Aplikačnú fóliu stiahneme z papierového podkladu spolu s predrezanou samolepkou.
  3. Vždy je potrebné vyčistiť a odmastiť priestor na skle, kde sa bude samolepiaca fólia nalepovať.
  4. Aplikačná fólia s motívom sa následne priloží na miesto určenia a uhladí valčekom alebo plastovou stierkou.
  5. Prenosku potom odlepíme a predrezaná samolepka ostane prilepená na požadovanom mieste.

Lepenie za mokra

  1. Vždy je potrebné vyčistiť a odmastiť priestor na skle, kde sa bude samolepiaca fólia nalepovať.
  2. Samolepku pokropíme rozprašovačom s roztokom vody s kvapkou saponátu, alebo špecializovaným roztokom.
  3. Taktiež pokropíme miesto nalepenia – voda slúži na to, aby sa mohlo samolepkou hýbať aj po prilepení na povrch skla.
  4. Nalepíme samolepku na určené miesto a dokonale vytlačíme vodu pomocou stierky s filcovou hranou alebo valčekom.
Načo si dávať pozor: nepoužívať iba stierku s plastovou hranou, mohli by ste tým poškodiť grafiku na samolepiacej fólii prípadne poškriabať transparentnú fóliu. Objednať tlač na samolepiace fólie na okná tu: FÓLIE NA OKNÁ

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Martin Kadlečík

Teším sa z práce v Typocone už skoro 3 roky. Vyštudoval som marketing na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Mám na zodpovednosti FB a social. Baví ma moja rodina, priatelia a hudba.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií