• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Vytvorte si doma galériu. Ako usporiadať obrazy na stene?

Vytvorte si doma galériu. Ako usporiadať obrazy na stene?

Martin Kadlečík
3.8.2021 7:12:09
  • domáca galéria
  • obrazy na stene

Všetci máme doma niekoľko dôležitých momentiek a fotiek z dovoleniek, ktoré by sme si radi zavesili na stenu. Stačí málo a jednoduchým spôsobom si môžete vytvoriť stenu plnú pekných spomienok. V článku vám ponúkame niekoľko tipov.

Čo potrebujete na vytvorenie galérie?

Ako prvé nájdite a zhromaždite všetky fotky, obrazy, kresby, doplnky a rámy, ktoré chcete na tvorbu galérie použiť. Čím viac majú jednotlivé prvky pre vás osobný význam, tým dlhšie sa vám bude galéria páčiť a o to krajší bude jej výsledný efekt.

prvky na stenu

Zamerajte sa na farebnosť jednotlivých prvkov v závislosti od miestnosti, do ktorej chcete umiestniť obrazovú galériu. Aké farby prevažujú v miestnosti? Akú farebnosť by ste chceli pomocou galérie dosiahnuť? K farebným schémam sa ešte v článku vrátime, zatiaľ stačí mať predstavu.

Ktoré fotky alebo obrazy sú pre vás najdôležitejšie? Centrom kompozície môže byť buď najväčší obraz alebo ten, ktorý má pre vás najväčší význam. Obrazy následne rozložíte okolo neho.

Premyslite si, ako by ste chceli upevniť obrazy a fotky na stenu. Závisí to od materiálu steny. Tehla, betón alebo drevený obklad, na každý povrch je možné rôznymi spôsobmi obraz upevniť. Jedným z obľúbených spôsobov je použitie silnej obojstrannej samolepiacej pásky.

Dvakrát merať a raz rezať. Predtým, ako začnete obrazy vešať, si ich najprv rozložte na zem a pozrite z väčšej vzdialenosti. Ešte lepší spôsob je vyrobiť makety obrazov z baliaceho papiera a tie umiestniť priamo na stenu. Takto môžete naživo vidieť budúcu galériu. Ak sa vám niečo nepáči, použitím maliarskej pásky si jednoducho maketu odlepíte a prelepíte na správne miesto. Takýmto spôsobom je možné vidieť výsledok ihneď.

Šablóny pre plánovačov

gallery-wall-guide Ďalšia šikovná metóda vešania obrazov je pomocou veľkého kusa papiera. Naň si rozmiestnite obrazy, obkreslite ich a naznačte všetky body na ich upevnenie. Následne vodorovne prilepte celý veľký papier na stenu a ak máte stenu z materiálu, do ktorého môžete zatĺcť klince, tak jednoducho zatlčte klince na vyznačené miesta. Voila - galéria je hotová.

Farby

Okolo správnych a nesprávnych kombinácií farieb existuje celá veda. Ak si neviete rady pri výbere farieb obrazov a jednotlivých prvkov galérie, odporúčame vám používať pravidlo kombinácie farieb v pomere 60 % (dominantný odtieň farby) ku 30 % (sekundárny odtieň farby) ku 10 % (kontrastný odtieň farby). Za posledné roky sú trendom svetlé pastelové odtiene, ktoré pôsobia pozitívne a nerušivo na psychiku.

60% Dominantná farba

Farby steny, podlahy, sedačky a malých stolíkov.
30% Sekundárna farba

Farby stropu, skrine, podlahy a malého nábytku.
10% Kontrastná farba

Farby Vankúšov, koberčeka a doplnkov.

Na nasledujúcich stránkach si môžete pre inšpiráciu prezrieť rôzne palety farieb.

https://www.colourlovers.com/palettes/most-loved/all-time/meta, https://coolors.co/browser/best/1

Tlač obrazov na rôzne materiály

Možností tlače obrazov je veľa. Obraz môžete vytlačiť napríklad na canvasové plátno, pvc dosku, interiérovú ľahčenú dosku, hliníkový sandwich, plexisklo, foto plagát alebo kašírovaný foto plagát v ráme.

Fotka materiálov na sebe

Fotoobraz na plátne

Canvasové plátno je asi prvé na čo si spomeniete. Materiál na výrobu takého obrazu je štruktúrované plátno zo zmesi bavlny a polyesteru prírodného vzhľadu. Ten sa napne na drevený rám. Maximálna veľkosť obrazu vytvoreného pomocou canvas plátna je 3 x 3 metre. Okraje plátna je možné nechať nepotlačené biele, alebo môžete nechať grafiku presahovať až na ne.
Foto obraz na plátno

Fotoobraz v ráme

Fotku si môžete vytlačiť aj na KAPA dosku, ktorá ponúka veľa možností rámovania a kvalitu veľkoformátovej UV tlače. KAPA je interiérová ľahká sendvičová doska so šedým jadrom z penového polyuretánu. Vrchný a spodný papierový povrch je potiahnutý mikro vrstvou polyetylénu, ktorý je určený na potlač.
Materiál je možné rámovať aj zahýňať. V ponuke máme rôznofarebné drevené rámy.

Objednať tlač na kapa dosku s možnosťou zarámovania.

Fotoobraz v ráme Objednať tlač na kapa dosku s možnosťou zarámovania.

Obraz KAPA v slepom ráme

Existuje ešte jeden spôsob ako zavesiť KAPA dosku na stenu. Je to pomocou zahnutia materiálu do takzvaného slepého rámu. Tlač fotografie tak môže presahovať až za okraj rámu, čo znamená, že budú potlačené aj okraje. Nie je však problém vytlačiť grafiku presne na formát, čím sa prizná biela farba materiálu.
Obraz so slepým rámom

PVC dosky

PVC doska je biela penená doska s matným jemným povrchom. Možnosti tlače sú dve:

  • 1. Tlač priamo na PVC dosku
  • 2. Kašírovanie samolepky na PVC dosku

Rozdiel je v kvalite a cene. Tlač priamo na PVC dosku nie je až taká ostrá a žiarivá ako pri tlači na samolepku. Kvalita sa ukáže hlavne pri tmavých fotografiách, tam odporúčame tlačiť na samolepku a následne kašírovať. Fotku alebo grafiku je možné potlačiť až po okraj, alebo s bielym či čiernym okrajom.

Keďže PVC dosky sú odolné voči vode, vetru a UV žiareniu, je možné použiť ich aj v exteriéri. Obraz na PVC doske môže byť veľký až 3 x 2 metre, avšak myslíme si, že fotka na danom materiáli vynikne skôr v menších rozmeroch. Je to praktickejšie, pretože PVC doska pri väčších rozmeroch je ťažká a náročnejšia na zavesenie.
Obraz na PVC doske

Hliníkový sandwich

Obzvlášť zaujímavé môžu byť obrazy vytlačené na dibond doske s brúseným hliníkom alebo so zrkadlovým povrchom. Dibond je taktiež sendvičová doska, tentokrát však z hliníka s čiernym jadrom. Hliník môže mať rôzne povrchové úpravy. Špeciality ako zrkadlo alebo brúsený hliník sme už spomenuli, avšak najčastejšie sa tlačí na bielu matnú alebo bielu lesklú dosku.
Obraz na hliníkovej doske

Plexisklo

Tlač fotiek na plexisklo môže znieť zvláštne, ale nie je to nič neobvyklé. Acryl svojou transparentnosťou dodáva fotke hĺbku, odlesk a žiarivé farby. Tento efekt sa docieli tlačením fotky v CMYK farbách na zadnú stranu plexiskla a následne sa pokryje hrubou vrstvou bielej farby, ktorá zabezpečí požadovanú farebnosť. Uchytenie plexiskla je možné pomocou dištančných skrutiek.
Obraz na plexiskle

Foto plagát

Foto plagáty tlačíme na fotopapier lustre do formátu A3. Je to skvelá možnosť ako si skrášliť domov. Maximálna veľkosť plagátov maloformátovej tlače je 308 × 440 mm. Ak však máte záujem o väčší formát, ponúkame tlač foto plagátov Max. Plagáty Max tlačíme z rolky papiera do maximálneho rozmeru 1600 mm.

Inšpirácie galérie obrazov v domácnosti

Spálňa

Dekorácie a obrazy majú svoje miesto aj v spálni. Nikto sa predsa nechce zobudiť v obyčajnej bielej kutici. Preto vešanie obrazov a iných dekorácií pretvoria nudnú spálňu na útulný priestor, kde budete chcieť tráviť viac času.

Obývačka

Obývačka je to správne miesto pre galériu. Umiestnite svoje obľúbené fotky nad sedačku alebo oproti sedačke ak tam nemáte televízor. Návšteva isto ocení výnimočnú stenu plnú obrazov. Jednoduchým spôsobom tak môžete zdieľať svoje zážitky.

Chodba a schodisko

Chodby a schodiská sú prirodzenými miestami na vytvorenie galérie. Chodby sú zväčša tmavé a pochmúrne, avšak pomocou niekoľkých fotiek alebo obrazov miestnosť rozveselíte a vytvoríte vítajúcu atmosféru. Nemusia to byť len obrazy či fotky, použitím zrkadla sa malý priestor chodby opticky zväčší.

Pracovňa

V pracovni nechceme mať veľa rušivých elementov, ale ani úplne prázdna biela miestnosť nepovzbudí k práci. Jednoduchuchým obrazom na stene s obľúbeným citátom či smiešnou fotkou rodiny prinesiete život do inak vážneho pracovného prostredia. Prispôsobte prostredie svojej pracovnej náplni. Inšpirujúce obrazy alebo fotky usporiadané do koláže môžete obmieňať pravidelne podľa projektov, na ktorých práve pracujete.

Stena môže byť šikovným pomocníkom v pracovni. Pomocou popisovateľnej magnetickej fólie pretvorte stenu pracovne na bielu tabuľu. Organizujte si prácu, vytvárajte myšlienkové mapy, moodboardy plné fotiek, ktoré jednoducho prilepíte na stenu pomocou magnetov. Viac ohľadom magnetickej popisovateľnej fólie sa dozviete v našom článku:
Objednať magnetickú fóliu: Ferro fólia s obsahom železných častíc

Ak potrebujete poradiť ohľadom materiálov, formátov a ďalších možností, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu martina@typocon.sk alebo telefonicky +421905259903, prípadne tu na chat-e. Radi vám poradíme.

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Martin Kadlečík

Teším sa z práce v Typocone už skoro 3 roky. Vyštudoval som marketing na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Mám na zodpovednosti FB a social. Baví ma moja rodina, priatelia a hudba.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií