• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Ako vyrobiť svadobné oznámenie s metalickou tlačou?

Ako vyrobiť svadobné oznámenie s metalickou tlačou?

Martin Kadlečík
8.6.2021 13:30:20
  • svadobné oznámenie
  • metalická tlač

Zlaté, strieborné, medené a iné farebné metalické fólie prinášajú čerstvý nádych svadobným oznámeniam. Medzi najnovšími trendmi v oblasti svadobných oznámení môžeme zvyčajne vidieť metalické fólie, ktoré dodávajú dizajnu očarujúci efekt. V článku sa pozrime na výhody fóliových svadobných pozvánok. Pomôžeme vám s otázkou, ako vytvoriť a zakomponovať lesknúcu metalickú tlač do svadobných oznámení. Pre inšpiráciu sme pre vás taktiež pripravili niekoľko vzorových príkladov svadobných oznámení.

Čo je metalická tlač?

Metalická tlač je cenovo atraktívnym variantom ku klasickej horúcej razbe. Pri metalickej tlači nie je nutné vyrobiť raznicu. Na hárok sa nanesú farby CMYK na miesta, ktoré budú obohatené o metalickú fóliu a následne sa hárok spojí s metalickou fóliou prostredníctvom valcov laminovacieho stroja. Metalickú tlač taktiež označujeme ako studená razba. Je možné tlačiť oznámenia iba s metalickým efektom alebo aj v kombinácii s tlačou farebnej grafiky.

Svadobné oznámenie metalická tlač

Metalické fólie na výber

Zlatá, strieborná a medená/bronzová patria medzi prvé, ktoré si zákazník vyberie. Bezpochyby pôsobia elegantne a zaručene zušľachtia svadobné oznámenie. Okrem klasických odleskov ponúkame aj menej tradičnú modrú, zelenú, červenú, bielu či fóliu s efektom kaleidoskopu. Spomínané fólie sú síce menej tradičné, ale o to viac ponúkajú priestor kreativite. S nimi je možné vytvoriť nevšedné oznámenie. Každú fóliu je možné použiť na rôzne aplikácie. Najčastejšie sa metalická tlač používa na zvýraznenie písma alebo malých prvkov grafiky.

Svadobné oznámenie metalická fólie na výber

Kde použiť metalickú tlač?

Metalická tlač najlepšie vynikne ak bude jemná a rafinovaná. Stavte na jednoduché zvýrazňujúce prvky grafiky, ktoré skôr vaše oznámenie pozdvihnú, ako by ich preťažili a zahltili. V kombinácii s voskovými pečiatkami, svetlými odtieňmi farieb a s peknými obálkami, je možné dosiahnuť požadovaný očarujúci vzhľad. Kreativite sa však medze nekladú, preto niekedy je zaujímavé a odvážne použiť metalickú tlač aj na väčších plochách.

Svadobné oznámenie metalická tlač mramor
Svadobné oznámenie metalická tlač jemný vzor



V nasledujúcich príkladoch môžete vidieť, že metalická tlač dodáva pozvánkam luxusný lesk a súčasne odráža svetlo. Tlač tak priťahuje pohľad bez toho, aby mala vplyv na samotný štýl dizajnu. Či už máte romantickú kvetinovú tému alebo moderný, odvážny a jednoduchý dizajn, vďaka metalickým prvkom môže vyzerať vaše svadobné oznámenie ešte sofistikovanejšie.

Svadobné oznámenie metalická tlač malovane jemny vzor
Svadobné oznámenie metalická tlač 6-uhonik zlaté písmo



Často si svadobčania ladia svadbu a aj svadobné tlačoviny do určitých farieb. Farby roku 2021 sú zlatá a modrá farba, Oboje farby môžete podporiť lesknúcimi sa fóliami. Pri výbere červenej alebo zelenej farbe fólie, sa dostaví očarujúci efekt pri zvýrazňovaní grafických prvkov, ako napríklad srdiečok či čipkovaných ľudových vzorov. Zelenú farbu fólie je možné vidieť pri zvýrazňovaní rastlinných prvkov, ktoré sú súčasne v móde. Červené písmo je taktiež elegantné, ako je možné vidieť na nasledujúcich obrázkoch.

Ako pripraviť dáta na metalickú tlač v Adobe Illustrator?

V nasledujúcom videu vám ukážeme, ako pripraviť dáta pre metalickú tlač. Vo videu zistíte, že objednanie metalickej tlače je hračka. Taktiež vás uvedieme do zákulisia tvorby a samotnej tlače svadobného oznámenia.



  1. Vytvorte oznámenie s úmyslom použitia metalickej tlače.
  2. Zvoľte si prvky, na ktoré sa bude raziť fólia.
  3. Vytvorte novú vrstvu, do ktorej sa zoskupia všetky prvky pre metalickú tlač.
  4. Všetky ostatné vrstvy zamknite.
  5. Použitím nástroja ”kresliace plátno” skopírujte plátno iba s prvkami, na ktoré chcete použiť metalickú tlač.
  6. Vytvorte ďalšiu vrstvu, do ktorej presuniete zoskupenie prvkov pre metalickú tlač.
  7. Nastavte farebnosť CMYK s nasledovnými hodnotami: C40 M40 I40 K100 %.
  8. Texty preveďte do kriviek.
  9. Vypnite vrstvy s náhľadom metalickej tlače na 1. plátne.
  10. Pomenujte a uistite sa, že je poradie plátien nasledovné:
    • Farebná tlač 1. plátno.
    • Metalická tlač 2. plátno.
  11. Uložíme dokument do PDF a vypneme možnosť upravovania v Ai.

Technické aspekty metalickej tlače

Biele natierané papiere (viď obrázok nižšie pod odstavcom), sú najčastejšie používané pri metalickej tlači. Prečo biely natieraný papier? Natieraný hladký papier umožňuje bezpečne a presne umiestniť fóliu bez odlupovania. Keďže je papier biely tak sa naskytuje otázka, ako môžem mať potom rôzne farebné pozadie? Vďaka bielemu podkladu je možné si akékoľvek farebné pozadie jednoducho vytlačiť.

Svadobné oznámenia - cenník

Svadobné oznámenie metalická tlač voľba papiera


Je možné tlačiť aj na iné ako biele natierané papiere? Áno, je tu možnosť tlače aj na iné grafické papiere, ale v tom prípade odporúčame po konzultácii si dať vytlačiť najprv vzorky.

Neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu martina@typocon.sk alebo telefonicky +421905259903, prípadne tu na chat-e. Radi vám poradíme.

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Martin Kadlečík

Teším sa z práce v Typocone už skoro 3 roky. Vyštudoval som marketing na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Mám na zodpovednosti FB a social. Baví ma moja rodina, priatelia a hudba.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií