• Obchod
  • /
  • Blog
  • /
  • Dokonalá ilúzia kameňa: Tapeta na stenu, ktorá klame vzhľadom

Dokonalá ilúzia kameňa: Tapeta na stenu, ktorá klame vzhľadom

Katarina Ledenyiova
24.10.2020 17:55:56
  • Tapeta
  • Kameň

V článku vám krátko predstavíme pútavú minulosť prostredníctvom ktorej sa dozviete viac o predchodcoch tapiet v podobe ako ich poznáme dnes. Zameriame sa na faktory, ktoré ovplyvňujú rozhodovanie medzi výberom vhodného obkladu na stenu. Vzájomne porovnáme prírodný kameň a alternatívne riešenie obkladu formou tapety s dokonalou imitáciou kameňa. V pár krokoch vám objasníme postup lepenia tapiet na stenu a základné rozdiely medzi rôznymi druhmi tapiet, ktoré sú dostupné na trhu.

Uprednostniť prírodný kameň alebo si zvoliť radšej tapety, ktoré ho napodobňujú?

Obývacia izba je priestor v ktorom sa odohráva spoločenský život rodiny. Zariadenie obývacej izby preto musí spĺňať viaceré funkcie a sú naň kladené nemalé nároky. Počnúc výberom obývačkovej zostavy, veľkosti televízora až po vhodné umiestnenie konferenčného stolíka a sedacej súpravy. Väčšina z nás strávi nemálo času voľbou vhodného dizajnového štýlu, ktorý podčiarkne originalitu a osobitosť obývacej miestnosti. Vyčarovať útulnú atmosféru môžete nielen prostredníctvom dekoračných predmetov ale aj oživením bielych stien keramickým obkladom, alebo fototapetou. Obvykle sa takýmto spôsobom upravuje stena za televíznou obrazovkou na ktorej sa nenachádza žiadne okno. Pokúsime sa vám priblížiť z viacerých hľadísk výhody a nevýhody, ktoré vyplývajú z inštalácie či už keramického obkladu, alebo fototapety na stenu.

Prevedenie

Obývacia izba vyzdobená kamenným obkladom na stenu pôsobí nadčasovo, moderne, minimalisticky a jednoznačne zvyšuje exkluzivitu a luxusnosť priestoru. Prírodný kameň ktorý sa používa ako obklad steny je pomerne pestrý. V interiéri sa najčastejšie využíva bridlica, kremeň, kvarcit, andezit, alebo pieskovec. Každý kameň je špecifický svojim vzhľadom, štruktúrou a  samotnou farbou. Žulové a mramorové obklady pôsobia veľmi luxusne, upokojujúco a harmonicky.

Nevýhodou prírodného kameňa je to, že priestor opticky zmenšuje a preto nemusí byť vhodnou voľbou do malých bytových jednotiek. Kamenný obklad na stenu tiež pôsobí chladne a v kombinácií s keramickou dlažbou vytvára dojem neosobných hotelových priestorov, ktorý môže vyžadovať nadštandardnú aktivitu aby ste ho zútulnili. V súčasnej dobe sú na trhu dostupné vysokokvalitné tapety, ktoré svojím 3D prevedením dokonalo imitujú prírodný kameň. Až po dôkladnom preskúmaní si pozorovateľ všimne, že v skutočnosti ide o vinylovú tapetu, ktorá napodobňuje kameň a to že vystupuje do priestoru je len optický klam, ktorý je umocnený vysokokvalitným farebným prevedením tlače.

Životnosť

Životnosť nástenného obkladu je v prípade keramiky viac než 50 rokov, prírodný kameň s vami zostane po viaceré generácie. Výrobcovia kvalitných tapiet na stenu uvádzajú ich životnosť v rozmedzí 10-15 rokov. Po uplynutí tejto doby treba rátať s tým, že farby už nemusia byť také hlboké a sýte ako na začiatku. Tiež je dôležité poznať životnosť lepidla, ktorým sú tapety prichytené na stenu. Odporúčanou značkou je nemecký výrobca Pufas, ktorý na trh dodáva práškové lepidlo rozrobiteľné vo vode s jednoduchou aplikáciou valčekom priamo na stenu. Životnosť tapety ovplyvňuje tiež jej vodeodolnosť a odolnosť voči slnečnému UV žiareniu. Na trhu sú v ponuke tiež umývateľné a oderuvzdorné tapety, ktoré sa používajú do kuchyne a dajú sa pretrieť vlhkou handričkou. Za kuchynskú linku môžete namiesto obkladačiek umiestniť samolepiacu tapetu s laminovaným povrchom, ktorý zabezpečí jej vysokú odolnosť voči oderu a vynikajúcu umývateľnosť jemnými čistiacimi prostriedkami.

Ekonomickosť

Cena za materiál prírodného kameňa sa udáva na m2 a pohybuje sa od 30 - 100 eur v závislosti od typu zvoleného materiálu. Najlacnejším prírodným kameňom je andezit a naopak medzi najdrahšie sa radí žula, či mramor. Potrebné je prirátať aj cenu práce, ktorá začína niekde od 20 eur za m2. V prípade, že chcete obložiť obývačkovú stenu o šírke 5 metrov a štandardnej výške miestnosti 2.6 m pripravte si 700-1500 eur. Je to najmä ekonomické hľadisko ktoré zaváži pri rozhodovaní medzi prírodným kameňom a jeho imitáciou v podobe tapety.

Objednajte tlač tapiet

Realizovateľnosť

Nespornou výhodou inštalácie tapiet oproti obkladačkám, alebo prírodnému kameňu je ich vlastnoručná realizovateľnosť. Keď pri prvých dvoch nástenných obkladoch by sme museli volať murára, alebo obkladača, tapety na stenu bez väčšej námahy zvládneme nalepiť svojpomocne. Potrebovať na to budeme nasledovné náradie:

  • Nádoba na lepidlo.
  • Drevené miešadlo.
  • Hranatá tapetovacia štetka na nanášanie lepidla.
  • Valček na roztieranie lepidla.
  • Tapetovacia prítlačná stierka.
  • Tapetovací stôl.
  • Meter, vodováha.
  • Odlamovací nôž.
  • Penetračný náter.

Postup ako nalepiť tapety

1. Príprava podkladu

Správnou prípravou podkladu na ktorý ideme lepiť tapety nielenže predĺžime ich životnosť, ale zabezpečíme aj dokonalé a hladké prevedenie. Hoci štruktúrovaný povrch niektorých vliesových tapiet prekryje praskliny a menšie nerovnosti, tapety sú príliš tenké nato, aby nemusel byť ich podklad dostatočne rovný.



V prvom kroku je nutné odstrániť existujúce tapety, alebo štruktúrované omietky. Farebné steny je vhodné premaľovať nabielo, aby spodná farba nepresvitala cez bledé časti grafiky. Pri odstraňovaní starých tapiet prihliadame na typ ktorý bol použitý. Uľahčí nám to rozhodovanie, aký postup pritom zvoliť.

Papierové tapety postačí navlhčiť dostatočným množstvom vody. Nepredstavujte si ale, že oblejete stenu vedrom vody a vytopíte susedov. Pomôže vám väčšia savá hubka, ktorou budete postupne tapety vlhčiť. Po namočení strhnite tapetu vo väčších kusoch a zvyšok odstránite pomocou špachtle.

Vinylové tapety sa skladajú z dvoch vrstiev. Vrchná časť je z vinylu a spodná z papiera. Pomocou špachtle sa vám podarí na kraji tieto dve vrstvy oddeliť a pomocou rozprašovača navlhčiť spodnú papierovú vrstvu. Tým si umožníte strhnúť tapetu zo steny.

Vliesové tapety sa odstraňujú najjednoduchšie, stačí ich jednoducho stiahnuť z kraja dole. Ak bol dobre pripravený podklad, kvalitný vliesový materiál sa pri odstraňovaní nezvykne trhať..

Neodmysliteľnou súčasťou prípravy podkladu je penetrácia nasiakavého spodného materiálu pod ktorým rozumieme murivo, sadrokartónový panel, alebo umakart. Štandardne sa používa klasická penetrácia - 2802A. Riedi sa v pomere 1:10, v prípade menej nasiakavých podkladov 1:3.

2. Vyznačenie okrajov

Pomocou vodováhy a pravítka na vybranej stene označte v rozostupe každých 50 cm rovné zvislé čiary, ku ktorým priložíte okraje tapety.

3. Rozrobenie lepidla

Lepidlo na tapety sa predáva ako rýchlo rozpustný prášok vo vode, zosilnený umelou živicou. Odporúča sa kupovať práškové lepidlo, ktoré je oproti už zarobenému kvalitnejšie, nezanecháva fľaky na novej tapete. Napriek začiatočnej silnej priľnavosti lepidla je možné pri lepení tapety urobiť ľahké opravy. Práškové lepidlo sa sype do vopred pripravenej vlažnej vody a za stáleho miešania sa odstránia všetky hrudky. V prípade, že lepidlo nebude dôkladne rozmiešané, môžu vám pod tapetami vznikať bubliny a hrčky.

4. Strihanie tapiet na stenu

Tapety sa vždy predávajú v rolkách. Vopred si vyrátajte koľko roliek budete potrebovať. Na internete je možné nájsť aj kalkulačku na výpočet potrebných roliek. Obvyklá šírka rolky je 0,53 cm a dĺžka 10m. Tiež záleží na tom, či kupujete tapetu so vzorom, alebo bez neho. Ak je tapeta potlačená vzorom, ktorý sa pravidelne opakuje, musíte ku nej pripočítať posun vzoru, odborne nazývaný aj rapport. Obvyklá veľkosť posunu je 0,64 cm a tento údaj by sa mal nachádzať na zadnej strane tapety spolu s EAN kódom a číslom šarže. Údaj 64/32 tak napríklad znamená striedavý posun opakujúceho sa vzoru po 64 a 32cm.  Prirátavaniu raportu k celkovej spotrebe roliek sa vyhnete v prípade, že kupujete tapetu, ktorá nemá opakujúci sa vzor. V prípade že kupujete viacero roliek ubezpečte sa, že sú z jednej výrobnej série, aby vám neskôr rozdiel vo farebnom tóne nepokazil celkový dojem. Tapety sa obvykle strihajú na rozkladacom dlhom tapetovacom stolíku, alebo v krajnom prípade aj opatrne na zemi.

5. Nanesenie lepidla na stenu

Lepidlo nanesiete na stenu pomocou štetca a gumeného valčeka. Z valčeka priebežne odstraňujte zaschnuté lepidlo a vizuálne skontrolujte stenu, či vám na nej neostala nalepená štetina, ktorá by mohla vytvoriť miernu nerovnosť.

6. Lepenie tapiet

Pri lepení prvej tapety sa uistite, že máte správny diel otočený v požadovanom smere. Priložte vrchnú časť tapety k predkreslenej vodiacej čiare na stene a pomaly pritlačte celý diel zhora nadol. Pomocou tapetovacej stierky krúživými pohybmi vyhlaďte povrch tapety. Dbajte nato, aby okraje tapiet na seba súvisle nadväzovali, čo docielite jemným prekryvom z každej strany. Prebytočné lepidlo jemne zotrite navlhčenou mäkkou špongiou. Pri strihaní tapiet nezabudnite nechať navyše 5 centimetrov, ako je celková výška steny. Prirazením špachtle do rohu medzi zvislou stenou a stenou stropu vyznačíte linku ktorú na záver odrežete. Docielite tým rovnaké ukončenie po celej dĺžke steny.

Druhy tapiet na stenu podľa nosného materiálu

Papierové tapety

Papierová tapeta je kompletne celá vyrobená z papiera. Vrchná tlačená a razená vrstva tapety je zalisovaná do spodnej vrstvy. Celulóza je základom papierových tapiet od ktorého sa odvíjajú jeho ďalšie vlastnosti. Nevýhodou papierových tapiet je nízka odolnosť voči vlhkosti. Medzi výhody radíme vysokú priepustnosť pre vzduch a paru a tiež cenovú dostupnosť. Existujú dva druhy papierových tapiet - jednovrstvové (simplexné) a dvojvrstvové (duplexné). Dvojvrstvové tapety sú silnejšie a odolnejšie a ich lepenie je omnoho jednoduchšie. Umývateľné papierové tapety sa zvyčajne vyrábajú na báze simplexu, ktorý je pokrytý vrstvou dekoratívneho laku.

Vliesové tapety

Vliesová tapeta je netkaná textília vyrobená na báze vliesových vlákien. Na výrobu vliesových tapiet sa používa jednostranne impregnovaný vlákninový nosný materiál. Je tvorený prevažne z buničiny a textilných vlákien, ktoré sú spájané lepidlom. Tým sa dosiahne maximálnej rozmerovej stability. Materiál sa naviac vyznačuje vysokou priepustnosťou vzduchu a vodnej pary. Vliesové tapety prišli na trh ako jedny z posledných, ale svojou popularitou sa rýchlo zaradili medzi najpredávanejšie druhy. Ľudia ich uprednostňujú vďaka tomu, že ich lepenie zvládne skoro každý a v porovnaní s ostatnými ani netrvá veľmi dlho.
Rozdiel spočíva v tom, že lepidlo sa nenanáša na tapetu, ale na stenu. To znamená, že tapeta si zachová rozmery a manipulácia s ňou bude niekoľkokrát pohodlnejšia. Tak isto bude jednoduchšie aj odlepovanie tapety, lebo sa pri tom netrhajú na menšie kusy. Vliesové tapety sú vysoko odolné a a majú dobré izolačné vlastnosti.

Vinylové tapety

Vinylové tapety sa skladajú z viacerých vrstiev. Ochranný a dekoratívny náter vrchnej vrstvy je tvorený polyvinylchloridom. Vrstva vinylu pokrýva kompletne celú plochu a je zalisovaná ku spodnej papierovej vrstve. Vinylové tapety môžu byť špeciálne razené, aby vytvárali reliéfny vzhľad.
Základná vrstva pozostáva z polymérneho filmu. Vrchná vrstva plní dekoratívnu funkciu , spodná časť drží plátno na stene. Polyvinychlorid je odolný voči vode a organickým rozpúšťadlám či mechanickému poškodeniu. Je ľahko aplikovateľný na stenu a neskôr môže byť efektívne odstránená bez zbytkov.

Ozdobné papiere na stenu ako predchodcovia tapiet

Pri pohľade do dávnej minulosti si môžeme všimnúť, že aj naši predchodcovia zdobili steny svojich príbytkov rôznymi tapisériami, gobelínmi, ozdobnými papiermi, alebo nástennými kožami z ulovených zvierat.
Vo Veľkej Británii sa v 14. storočí objavili prvé ozdobné papiere, ktoré sa používali na dekoráciu stien v domácnosti. Ozdobné papiere boli malých rozmerov (približne 45x35 cm) a museli sa namáhavo spájať. Na stenu sa pripevňovali pojednom kuse a to pomocou medených klinčekov. V menej zámožných rodinách boli ozdobné papiere akousi alternatívou nástenných gobelínov a tapisérií alebo razených, farbených, pozlátených či postriebrených nástenných koží, ktorými sa zdobili steny vladárov.

Keďže nešlo o potlačený papier sériovej výroby, história tapiet sa začína písať až s príchodom tlače v 17. storočí. Prvé tapety neboli zďaleka dostupné pre každého záujemcu. Tým, že išlo o precíznu ručnú prácu, ich cena bola vysoká a tak si mohli vyzdobiť svoje príbytky len tí najbohatší. Tie najkrajšie vyšperkované vzory vznikali v dielňach vychýrených umelcov na objednávku vládcov, kráľov. Koncom 17. storočia začali ozdobné papiere štvorcového formátu nahrádzať prvé podlhovasté pruhy tapiet, ktoré boli vyrobené na výšku miestnosti.

Renesančné obdobie

Staršie typy tapiet na stenu obsahovali skôr scény než vzory a ich najväčšími dvoma výrobcami boli Anglicko a Francúzsko

Tapety sa používali na zakrytie stien ako dekoratívny prvok do vnútorných priestorov. V období renesancie sa objavili najmä ako cenovo dostupná alternatíva pre tapisérie, ktoré v tom čase používali bohaté triedy na zakrytie kamenných múrov, na zabránenie úniku tepla a na farebné odlíšenie jednotlivých miestností.

Späť v čase do obdobia starovekej Číny

Koncom 17. storočia začala vysoko kvalitné tapety vyrábať aj Čína. Tapety boli ručne maľované vyrobené z veľmi tenkého papiera a patrili medzi luxusný tovar, ktorý si mohli dovoliť len tí najbohatší obyvatelia, aby ním vyzdobili steny paláca. S príchodom 20. storočia sa vzorované tapety stali neodmysliteľným materiálom pre záverečnú úpravu stien domácnosti, aby neskôr stratili na svojej popularite. V súčasnosti je používanie tapiet na vzostupe, výrobcovia dokonca niektoré z nich vybavili rušičkou, ktorá blokuje prechádzanie Wifi vĺn, alebo Led diódami, ktoré dopĺňajú obrazce svetelným prvkom. Technológia výroby tapiet sa tiež posunula od drevo tlače a napúšťania drevených matríc s vyrytými vzormi atramentom ku vysokokvalitnej a najmä omnoho rýchlejšej digitálnej tlači.

Slovko na záver

Tapety na stenu sú v dnešnej dobe neuveriteľne lákavým doplnkom interiérového dizajnu. Množstvo dostupných materiálov a zjednodušenie ich aplikácie uľahčuje expresívne oživenie bielych stien. Už dávno sú za nami časy, kedy sa tapety komplikovane lepili a ešte náročnejšie bolo ich odstrániť. V súčasnosti sú materiály používané na výrobu tapiet omnoho kvalitnejšie čo umožňuje ich vlastnoručnú realizáciu. Vyberať si môžeme spomedzi nekonečného množstva vzorov, farieb, ornamentov a materiálov, ktorými tapety oživia interiér.

Typocon vás ľúbi!

A preto s vami radi zdieľame všetky užitočné informácie o tlači. Tvoríme pre vás články, video návody, personalizované ponuky produktov … to všetko zadarmo!

Katarina Ledenyiova

Firma rodinného typu potrebuje vo svojom kolektíve ľudí, ktorí vedia súbežne pracovať na viacerých pozíciách a dynamicky sa prispôsobia aktuálnym potrebám klientov. Presne takou je aj moja rola v Typocone. Venujem sa zákazníkom, pracujem na tvorbe obsahu polygrafického blogu a keď treba potiahnem aj vo výrobe, aby boli objednávky včas hotové. Vo voľnom čase sa venujem drevorezbe, maľbe a vlastnej tvorbe, rada čítam a pozerám filmy.

Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Typocon, s.r.o, IČO 17322057, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií